İlginizi Çekebilir
Bezelye Fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Acur Fiyatları

Acur Fiyatları

acur

Acur; kabakgiller familyasından, açık yeşil renk tonlarında, çizgili, hafif tüylü, lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Yılan kavunu, şelengo, acır ya da nacır olarak da bilinmektedir. Kendine özgü bir tada sahiptir. İnce uzun biçimli acurun bazı türleri, kavuna benzer şekildedir. Acur fiyatları genel olarak uygun olmakla birlikte dönemlere göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Acur Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Acur fiyatları, arz ve talebe göre belirlenir. Üretici, eğer ürününü kendisi pazarda satabiliyorsa; piyasa koşullarına uygun olarak fiyatı kendisi belirler. Ürünü hal komisyoncusuna satıyorsa; tarladaki ürüne komisyon eklendikten sonra piyasa fiyatı ortaya çıkar.

Acur Nerede Yetişir?

Acur, yaz aylarında tarlada yetiştirilir. Sıcak iklim sebzesi olarak bilinir; en uygun gelişme sıcaklığı, 20-30 derece arasındadır. Acurun derin, su tutma kabiliyeti yüksek, organik açıdan zengin topraklarda yetiştirilmesi gerekir. Ülkemizde, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Acurun Faydaları

  • Acur, insan sağlığı için değerli vitaminlere ve minerallere sahiptir. Acurda bulunan A ve C vitaminleri; bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanma etkilerini geciktirir. İçeriğindeki K vitamini ise, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Kalp sağlığı için çok gerekli olan potasyum, acurda yüksek oranda bulunmaktadır. Potasyum, tansiyonun dengelenmesini de sağlar.
  • Acur, bol miktarda su ve mineral içerir. Bu yönüyle, yaz aylarında terle kaybedilen su ve minerallerin geri konulmasına yardım eder; susuzluğu giderir.
  • Acurun lifli yapısı, kabızlık sorununun önüne geçer; yemeklerin sindirimini kolaylaştırır.
  • Acur, beyin sağlığı için de faydalıdır, Alzheimer hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesinde, acurun yardımcı etkisi vardır. Böbrek ağrılarının azalmasını da sağlar. Acur çekirdekleri dövülüp kaynatıldıktan sonra içilirse, idrar yollarını temizler.
  • Acurun kalorisi düşüktür; bu nedenle diyetlerde kullanılabilir. Lifli yapısı da, açlık duygusunun azaltılmasını sağlar.

Acur Nasıl Yenir?

Acur, taze olarak, kabuğu soyulmadan, salatalık gibi tüketilebilir. Acurun en lezzetli hali, 12-15 santimetre uzunluğa eriştiği zamandır. Acurdan ayrıca, çeşitli otlarla karıştırarak salata da yapılır. Cacığa salatalık yerine acur konulabilir. Acurdan yapılan turşu, son derece lezzetlidir. Acurun bazı yuvarlak türlerinden dolma da yapılabilmektedir.

Acur Turşusu Nasıl Yapılır?

Acur turşusu yapabilmek için gerekli olan malzemeler; 1 kilogram acur, 2 su bardağı su, 5-6 diş sarımsak, yarım çay kaşığı limon tuzu, yarım su bardağı sirke ve 2 yemek kaşığı kaya tuzudur. Acurlar yıkandıktan sonra,  2-3 cm eninde kesilir. 2 su bardağı suyun içine, 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve yarım çay kaşığı limon tuzu konularak iyice karıştırılır. Ardından, yarım su bardağı sirke eklenir ve tuzun iyice erimesi için bir süre bekletilir. Bu sırada, kesilen acurlar kavanoza yerleştirilir. Kavanozun içerisine 5-6 diş sarımsak temizlenerek eklenir. Daha önceden hazırlanmış olan karışım, kavanoza dökülür. Kavanozun ağzı sıkı bir biçimde kapatıldıktan sonra, serin bir yerde muhafaza edilir. Acur turşusu, yaklaşık on gün sonra yemeye hazır hale gelir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap