İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Biber Fiyatları

Biber Fiyatları

BİBER

Biber dünyadaki en eski baharatlardan biridir ve aslen Hindistan’dan gelmektedir. Yüksekliği 10 metreye kadar olan fidelerde büyüyebilen biber bitkisi, subtropikal iklimleri oldukça sever. Bitkinin meyveleri küçük salkımlarda büyür ve hasattan sonra piyasada karabiber olarak kurutulur. Biber, Asya’da eski çağlardan beri ince keskinliği ve yemekleri tatlandırmak için başarılı oluşu nedeniyle değerliydi. MÖ 326 civarında biber baharatları, Avrupa’ya ilk olarak Büyük İskender aracılığıyla geldi.

Biberler sadece kurutularak baharat amacıyla değil, yemeklere lezzet katmak ve direkt ham olarak tüketilmek için de çok değerli yiyeceklerdir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde birçok büyük biber yetiştiricisi bulunmaktadır. Biber fiyatları sürekli tartışma konusu olsa da Türkiye’de en çok tüketilen sebze çeşitlerinden biridir. Sivri biber fiyatları, kırmızı biber fiyatları, çarliston biber fiyatları gibi birçok detay için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Güncel Biber Fiyatları

Biber fiyatları birçok farklı biber türü ve çeşidi olması nedeniyle farklılık göstermektedir. Biber fiyatları bilgisini biber çeşitlerine göre detaylandırmamız daha doğru olacaktır. Çoğu sebze ve meyve gibi üreticinin elinden çıktıktan sonra soframıza gelene kadar oldukça pahalanan biberler, yine de ülkemizde en sık tüketilen sebze çeşitlerinden biridir.

Biber Yetiştiriciliği

Biberin yetiştirildiği yetiştirme alanları ve menşe ülkeleri aslında çok çeşitlidir. Bununla birlikte, karabiberlerin çoğu Hindistan’da hasat edilmektedir ve biber için ana yetiştirme alanı olarak kabul edilmektedir. Güney Hindistan’ın dağlık bölgelerinde, Kerala eyaletinde, bulutlar yavaşça dağ yamaçlarından geçer ve biberin ihtiyaç duyduğu sıcak, nemli iklimi destekler. Türkiye’de ise Adana,  Mersin, Gaziantep gibi illerimiz biber yetiştiriciliği konusunda en çok tercih edilen illerimizden bazılarıdır.

10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen biber bitkisi, tropikal ılıman iklime sahip, nem oranı yüksek ve besin yönünden zengin topraklara sahip bölgelerde oldukça kolay büyür. Kerala’nın dağlık bölgelerinde, biber bitkisi en iyi şekilde 800 ila 1000 metre yükseklikte kısmen gölgeli tarlalarda büyür. Burada yüksek nem oranı ve humus bakımından zengin toprak nedeniyle ideal iklim koşullarına sahiptir. Karabiber, parlak yeşil biber bitkisinde kuş üzümü gibi salkımlarda asılı büyür.

Biber Çeşitleri

  • Karabiber: Hala yeşil olan meyveler olgunlaşmadan hasat edilir ve güneşte kurutulur. Topladıktan sonra hemen mayalanmaya başlarlar ve bu şekilde koyu renklerini alırlar. Yüzey kurudukça hafif kırışır.
  • Yeşil biber: Karabiberde olduğu gibi meyveler yeşil ve olgunlaşmamış olarak toplanır. Yeşil rengini muhafaza etmeleri ve fermente olmamaları için hasattan hemen sonra salamuraya konur veya dondurularak kurutulur. Tat: Karabiberden daha az acıdır ve tadı harika şekilde tazedir. Kullanım: Soslar, ızgara etler veya rafine tatlılar için idealdir.
  • Beyaz biber: Sadece meyveler parlak kırmızı ve tam olgunlaştığında hasat edilir. Bundan sonra, kırmızı kabuk tohum çekirdeğinden çıkana kadar meyveler 2 hafta suda bekletilir. Güneşte kurutulduğunda, biberler güzel, açık renklerini alırlar. Lezzet: Tüm biber türlerinin en acı olanıdır, bu yüzden dikkatli kullanın. Kullanımı: Açık renginden dolayı hafif soslar, çorbalar, balıklar ve kümes hayvanları için mükemmeldir.
  • Kırmızı biber: Meyveler tamamen olgunlaştığında toplanır. Bu noktada kırmızı meyveler en yüksek şeker içeriğine ve en yoğun tada sahiptir. Hasattan hemen sonra tuzlu suyla marine edilir veya dondurularak kurutulur. Tat: Egzotik bir tatlı nota ile harika aromatik tada sahiptir. Kullanım: Biftek ve ızgara balıkları rafine etmek için idealdir.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap