İlginizi Çekebilir
KAVUN
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Goji Berry (Kurt Üzümü) Fiyatları

Goji Berry (Kurt Üzümü) Fiyatları

goji

Ülkemizde ‘kurt üzümü’ olarak da bilinen goji berry, sağlığa faydaları nedeniyle, giderek popülaritesini artırmakta ve ‘mutluluk meyvesi’ olarak anılmaktadır. Dünyada değeri yeni anlaşılmış olsa da, anavatanı Himalayalar olan goji berry, Çin’de 2000 yıldır yenilmekte ve tıpta kullanılmaktadır.

Goji Berry Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Goji berry fiyatları, arz ve talebin dengesiyle oluşmaktadır. Piyasa koşullarına uygun olarak belirlenir. Eğer ithal ediliyorsa, döviz kurundaki ve vergi oranlarındaki değişim, fiyatı etkilemektedir.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Nedir?

Goji berry; çalı biçiminde, küçük, yumuşak, turuncu – kırmızı renkli, keskin tada sahip meyveleri olan bir bitkidir. Özellikle Asya’da yaygındır; bu kıtada, 40’dan fazla çeşidine rastlanmaktadır. Goji berry, dünyanın birçok ülkesinde, besin değeri en yüksek meyve olarak kabul edilmektedir. Goji berry meyvesi, çok sulu ve tatlıdır. En düşük glisemik indeksli besindir.

Goji Berry Nerede ve Nasıl Yetişir?

Anavatanı Tibet olan goji berry, Türkiye’ye son yıllarda getirilmiştir. Goji berry, Türkiye’nin her bölgesinde, 200-2000 metre rakım arasındaki yüksekliklerde yetişmektedir. Nemli sahiller, goji berry yetiştiriciliği için uygun değildir.

Goji berry, yaklaşık 100 yıllık bir ömre sahiptir; kökü ölmediği sürece, sürgün vermeye devam eder. Hızlı büyüyen ve dikildiği yıl meyve veren bir bitkidir. Dikimindeki sonraki ilk yıllarda sulama gereklidir; ideal olan, damla sulama yapmaktır. 3-4 yıldan sonra sulamaya gerek kalmaz. Goji berry, iki yaşına ulaştığı zaman meyve vermeye başlar. 4-5 yaşlarında ise, tam verime ulaşır.

Goji berry; tohumdan ya da çelikleme yöntemiyle yetiştirilir. Tohum ekim ortamının ısısı 20-25 derece olmalıdır; 7-10 gün içerisinde çimlenir. Tohumun çimlenmesi için, sera ortamında, nem ve ısının kontrol edilmesi şarttır.

Goji berry bitkisi, hemen hemen tüm toprak tiplerinde yetiştirilebilir. Oldukça dayanıklı bir bitkidir. Geniş ve topraktaki besinleri kolay enzimleyebilen bir kök sistemi vardır; bu nedenle, kuraklıktan etkilenmez.

Goji Berrynin Faydaları

Goji berry, yüksek oranda antioksidan içerir ve lifli yapıya sahiptir. Bunun yanısıra, goji berryde, çeşitli mineraller ve vitaminler bulunmaktadır.

Goji berrynin sağlık üzerindeki en önemli etkisi, içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşması ve bu yolla birçok hastalığın önüne geçmesidir.

İçeriğindeki C vitamini sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağışıklık sorunlarından kaynaklanan gripten kansere kadar birçok hastalığın önlenmesini sağlar.

Goji berry, yaşlanma etkilerini geciktirir; cildin genç ve sağlıklı olmasına yardım eder.

Çin’de yaşam enerjisini artırdığına inanılan goji berry; anksiyete, depresyon gibi ruhsal sorunların giderilmesinde yardımcıdır.

Güçlü bir protein kaynağı olan goji berry, kemik ve kas oluşumun sağlar; metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına neden olur.

Goji berry, sindirim sorunlarının giderilmesinde de yardımcıdır. Mide sorunları için, özellikle goji berry suyunun tüketilmesi daha faydalıdır.

Goji berry, Çin’de, çok uzun yıllardır, diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun nedeni, goji berry meyvesinin, insülin ve kandaki şeker düzeyini dengelemesidir.

Goji berry, kötü kolesterolü düşürme etkisine de sahiptir. Böylece, kalp ve damar hastalıklarını, kalp krizi ve felç riskini ortadan kaldırır.

Goji Berry Nasıl Yenir/Tüketilir?

Goji berry, hem taze, hem de kurutulmuş olarak yenebilir. Yoğurtlara eklenerek tüketilebilir. Baharat ve garnitür olarak da yenilmektedir. Taze goji berry meyvesinin suyu sıkılarak içilebilir. Kurutulmuş goji berry, keklere, kurabiyelere konulmaktadır. Goji berry meyvesinin yanısıra, bitkinin yaprakları da, çay yapılarak tüketilmektedir; goji berry çayı, diğer bitki çayları gibi, demlenerek içilir. Goji berry meyvesinin ve çayının, bazı ilaçlarla etkileştiği unutulmamalı; bu nedenle, doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap