İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. İğde Fiyatları

İğde Fiyatları

iğde

Özellikle bayar aylarında çiçek açan ve etrafına saçtığı güzel kokuları ile insanları büyüleyen iğde ağaçları verdikleri meyvelerin sağlığa ne kadar iyi gelmekte olduğu bilinmektedir. Her ne kadar az insan tarafından bilinse de iğde ağaçları ve meyvelerinden şifa akmaktadır. Bu iğde meyvesi yenilebilir, çiçekleri ise kaynatılarak da içilebilmektedir. İğde meyvesinin ve çiçeklerinin saymakla bitmeyen özellikleri bulunmaktadır. Hemen hemen her yerden satın alınabilen iğde meyvesi daha çok halk pazarlarında, marketlerde bulunmaktadır. İğde fiyatları ise bölgeden bölgeye, meyvenin yetişme tarzına, kilosuna göre de değişiklik gösterebilmektedir.

İğde Fiyatları Nasıl Belirlenir?

İğde kelimesinin ve meyvesinin tam olarak anlamı bulunmamaktadır. Dünyanın birçok yerinde bahar aylarında yetişen bu meyve asıl olarak cins adı Elaeagnus olarak bilinmektedir. Bu iğde ağaçlarının ve meyvelerinin her ülkede farklı ismi ve türleri bulunmaktadır. Doğada önemli bir yere sahip olan iğde ağaçları verimsiz toprakların erozyona yol açamaması içinde kullanılmaktadır. Hoş kokusu ve görüntüsü içinde bahçelere de ekilebilmektedir. Ayrıca iğde yetiştirmek isteyen kişi ister tohumu ile isterse de fidanını alarak yetiştirebilmektedir. İğde fiyatları yetiştirilen bölgeye, gidecek olan yere ve özelliklerine göre belirlenebilmektedir.

İğde Nedir? Nerede Yetişir?

Küçük çekirdekli bir meyve olan iğde bahar aylarında Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Latinceden türetilmiş bir kelime olan iğde ağacı kuraklığa ve verimi olmayan arazilerde yetişebilme özelliği ile bilinmektedir. Ağaç öncelikle mis kokan çiçekler açarak daha sonraları meyve vermektedir. Başlarda zeytin gibi sert ve yeşil olan iğde zamanla kahverengi bir renk almaktadır. Meyvenin içerisi ise ekmeksi bir yapıya sahiptir. İğde ağaçları insan sağlığına yararı dokundu kadar doğaya da faydası dokunmaktadır. Özellikle sık tüketilen iğde meyvesinin yanı sıra çiçekleri de tüketilebilmektedir. Ayrıca faydası saymakla bitmeyen iğde meyvesi ve çiçekleri ilaç yapımında da kullanılmaktadır.

İğde Faydaları

Halk arasında sağlık açısından oldukça faydası bulunan iğde meyvesi ve çiçekleri C vitamini bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Ayrıca iğde meyvesi soğuk algınlığı ve griplerin tedavisinde de kullanılmaktadır. İnsan vücudunda ihtiyaç olan Omega 7, dokuları bir arada tutan kolajen üretimini de arttırmaktadır. Hücre zarını olumsuz etkilerden koruyarak, cilt ve saç yapısındaki kuruluğu önler. Kansere yakalanma riskini azalttığı gibi, kanserin büyüme hızını da yavaşlatmaktadır. İğde meyvesi düzenli olarak yenilmeye devam edilirse ve aynı zamanda iğde çiçekleri kaynatılıp içilirse bağırsaklarda oluşan sorunları giderir ve vücudun temizlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki faydası sayesinde birçok rahatsızlıklara iyi gelen iğde meyvesi ve çiçekleri ciltteki egzama gibi yaralara da iyi gelmektedir. A, C, E gibi vitaminlere sahip olan bir besin kaynağı olan iğde meyvesi ilaç yapımlarında ve erozyona yol açacak toprak kayıplarında da toprağı kuvvetlendirme amaçlı da kullanılmaktadır.

İğde Nasıl Tüketilir?             

İğde meyvesi ve çiçekleri hemen hemen her hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir. Hem doğaya hem de insan sağlığına yararı dokunan İğde ağaçları belli başlı bölgelerde yetişmektedir. İğde ağacının meyvesi zeytin büyüklüğünde veya hurma büyüklüğünde olmaktadır. Bu meyvenin etli olan kısmı yenilmektedir. Fakat yenirken kabuğunun sert olmasından dolayı meyve soyularak yenmektedir. Ayrıca hem meyvesi hem de çiçekleri kaynatılarak içilebilmektedir. Gribe, öksürüğe birebir faydası olduğundan dolayı kış aylarında çayı yapılarak tüketilmektedir. Meyvenin içerisinde yağ olmadığından dolayı kalorisi düşük bir meyvedir. Bu yüzden diyet yapanların çoğunun tercih edebileceği bir meyve türüdür. Tok tutma özelliği sayesinde öğün aralarında tüketilebilmektedir. Her meyvede olduğu gibi aşırı tüketilmesi de rahatsızlık verebilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap