Türk mutfağında vazgeçilmez yeri olan soğan kuru soğan ve taze sopan olmak üzere iki çeşittir. Kuru soğan hemen her yemekte kullanılır. Kuru soğan hem çiğ hem pişirilerek tüketildiği gibi, yemeklere ve salatalara ayrı bir lezzet katar, Türk insanı tarafından oldukça sevilen bir üründür. Kuru soğan, beyaz soğan, kırmızı soğan ve arpacık soğan olmak üzere üçe ayrılır. Beyaz soğan hemen her yemekte kullanılır, kırmızı soğan daha çok hamburgerlerde kullanılır, arpacık soğan ise birçok et, tavuk yemeğinde ve güveçte kullanılan lezzetli bir soğan çeşididir. Kuru soğan uygun fiyatının ve çok sevilmesinin yanında sağlık açısından birçok faydası da mevcuttur. Gelelim kuru soğanın mucizevi faydalarına ve az bilinen özelliklerine;
- Kuru soğan hem vitamin, mineral, değerli besin hem ilaç kaynağıdır.
- Kuru soğan üretimi kolaydır ve hemen hemen her bölgede yetişir.
- Kuru soğanda bol miktarda A,B, C vitaminleri, iyot, silis, kükürt, faydalı besin kaynakları bolca bulunmaktadır.
Kuru Soğan Birçok Hastalık için Şifa Kaynağıdır
- Kuru soğan birçok hastalık için de şifa kaynağıdır. Kalp rahatsızlıkları, prostat hastalığı, romatizma, mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara iyi gelmektedir.
- Kuru soğan tüketimi cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir, cinsel sorunların tedavisine iyi gelmektedir.
- Kuru soğan tüketimi, idrar söktürme özelliğinden dolayı vücuttaki radikal maddelerin, ürenin hızlıca atılmasını sağlar.
- Kuru soğan tüketimi, pankreas çalışmasını düzenler ve kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
- Kuru soğan kullanıldığı yemeklere keskin bir tat ve aroma katar.
- Sinir hastalıkları için kuru soğan tüketimi faydalıdır.
Kuru Soğan Doğal Ağrı Kesicidir
- Kuru soğan, halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinmektedir.
- Kuru soğan tüketimi, kanser çeşitlerinin oluşumunu engeller. Uzmanlar aynı zamanda kuru soğanın, karaciğeri ve bağırsakları temizlediğini belirtmektedir. Karaciğer ve bağırsak sağlığı da tüm vücut sağlığı için önemlidir.
- Soğan yendikten sonra ağız kokusunu gidermek için, bir adet karanfil veya maydanoz çiğnemek yeterlidir.
- Türk mutfağında vazgeçilmez yeri olan kuru soğan, yemeklerde, çorbalarda, salatalarda, hamburgerlerde, çiğ olarak sık sık tüketilmektedir.
- Kuru soğan tüketimi kötü kolesterol seviyesini düşürür, iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Yüksek tansiyonu düşürmekte etkilidir.
- Kuru soğan tüketimi, iştahı açar, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır, bağırsakları temizler, daha iyi çalışmasını sağlar.
Kuru Soğan Tüketimi, Bağışıklığı Güçlendirir, Vücudu Viral Hastalıklardan Korur
- Kuru soğan tüketimi, vücudun bağışıklığını güçlendirir.
- Aşırı yağlı yemekler yenirken yanında kuru soğan tüketimi faydalıdır. Çünkü kuru soğan sayesinde kan pıhtılaşması ve kolesterolün aniden yükselmesi önlenir.
- Soğan sevmeyenler, soğan suyunu tüketebilirler, yemeklere ekleyebilirler.
Soğan Suyu Astım Krizlerine İyi Gelmektedir
- Yapılan bilimsel araştırmada soğan suyunun, astım krizlerine iyi geldiği tespit edilmiştir.
- Özellikle kuru beyaz soğandaki bileşenler, kemik erimesinin tedavisinde faydalıdır.
- Kuru soğan mutlaka kullanılmadan hemen önce doğranmalı ve hazırlanmalıdır. Uzun süre açıkta kalan ve havayla temas eden kuru soğan içerisindeki faydalı elementler kaybolur.
- Kuru soğan içerisinde, 25 farklı çeşitte antioksidan bileşik barındırır.
- Kuru soğan, içerdiği krom elementi sayesinde diyabet hastalığının tedavisinde önemli rol oynar.
- Kuru soğan yapısında bolca sülfür elementi bulunur. Ruh sağlığının korunmasında etkilidir.
- Kuru soğan tüketimi, ağrı kesici etkiye de sahiptir.
- Soğanın tüketiminin yanı sıra farklı soğan kürleri de hazırlanarak birçok hastalığa şifa sunmaktadır. Soğan kürü hamile kalmak isteyen kadınlarda etkilidir, balgam söktürücü etkisi vardır. Bunlara ek olarak soğan kürü düzenli kullanıldığı takdirde adet düzensizliğini önler, erken menopozu önlemede etkilidir. Soğan kürü tüketimi streste korur.
- Soğan kürlerini 15 günde 1 ve taze olarak tüketmelisiniz. Soğan kürleri, sivilcelere karşı, kıl dönmesi gibi sorunlara karşı kullanılabilir.
- Soğan suyu, grip, bronşit gibi hasatlıkların tedavisinde etkilidir.
- Düzenli kuru soğan tüketimi, vücudu viral hastalıklardan korur.
- Kuru soğan bol miktarda kalsiyum içerir, ağız ve diş sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Düzenli Kuru Soğan Tüketimi, Cildi Korur, Göz Sağlığını Korur, Hafızayı Güçlendirir
- Uzmanlar her gün 1 adet kuru soğan tüketimini tavsiye etmektedir.
- Kuru soğan tüketimi, birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu gibi cilde de iyi gelmektedir. Düzenli tüketimde ciltteki akne izleri geçer, daha canlı ve sağlıklı bir cilt görünümü sunar.
- Kuru soğan düşük kalorili, besin değerleri yüksek olan bir besindir. 100 gram kuru soğanda, 38 kalori, 1,5 gram protein, 9,5 gram karbonhidrat, 0,1 gram yağ bulunur. Ayrıca kuru soğan kalsiyum, magnezyum demir, sodyum ve potasyum gibi vücut için son derece önemli vitaminleri de içermektedir.
- Kuru soğan pektin ve insülin maddelerini içermektedir. Pektin saç ve tırnağın ana maddesidir, insülin ise kan şekerini dengeleyen ana unsurdur.
- Kuru soğan, antibiyotik, antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip değerli bir besindir.
- Grip gibi enfeksiyonal hastalıklarda, soğan suyu ve balı karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Kuru soğan tüketimi, eklem ağrılarına ve iltihaplanmalara iyi gelmektedir.
- Arı ve böcek sokmalarına soğan suyu iyi gelmektedir.
Kuru Soğan Lif Açısından Zengindir
- Kuru soğan lif açısından zengin bir besindir.
- Burun kanamalarında kuru soğan koklarsanız kanama duracaktır.
- Kuru soğan tüketimi, yüksek ateşin düşülmesinde etkilidir.
- Düzenli tüketimde, saç dökülmeleri azalır.
- Kuru soğan tüketimi göz sağlığını korur, hafızayı güçlendirir.
Kuru Soğan Tüketimi Cinsel Gücü Arttırmaktadır
- Kuru soğan tüketimi erkeklerde, cinsel gücü arttırmaktadır.
- Kuru soğan sıcak ve nemli ortamda erken çürür. Bu nedenle serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza edilmelidir.
Kuru soğan bu kadar faydasının yanında ekonomik fiyata sahip bir besindir. Kuru soğan fiyatları, piyasa durumuna, rekolteye, maliyetlere, üretim şartlarına, tarım piyasasındaki koşullara, iklim koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Peki, kuru soğanın kilosu ne kadar?