İlginizi Çekebilir
ispendek
  1. Ana Sayfa
  2. Balık ve Deniz Ürünleri Fiyatları
  3. Lahoz Balığı Fiyatları

Lahoz Balığı Fiyatları

lahoz

Lahoz balığı pahalı balıklar listesinde yer alıyor. Akdeniz’in incisi olarak da bilinen lahoz fiyatları ile de dikkat çekiyor. Lahoz fiyatları bu türün nesli tükenmekte olan balıklar arasında olmasından etkileniyor. Ülkemizde lahoz balığı Akdeniz ve ege kıyılarında görülüyor. Yaşam alanlara sadık olmalarından ötürü bulundukları yerleri kolay kolay terk etmiyorlar. Lahoz balığı Atlas Okyanusunun doğusunda da yaşıyor. Lahoz fiyatları bölgesel olarak değişime uğruyor. Akdeniz ve ege bölgelerinde çıkarıldığı için lahoz fiyatları diğer bölgelere göre daha uygun oluyor.Lahoz balığı etinin dokusu, gevrekliğiyle ve damakta kalan tadıyla hafızalara kazınsa da lahoz fiyatları tüketiciyi düşündürebiliyor. Ortalama olarak diğer balıklara nispeten pahalı ve bir o kadar besin değeri yüksek olan lahoz balığı ile ilgili merak edilen birden fazla soru bulunuyor. Lahoz balığı nedir, fiyatları ne kadardır, nasıl pişirilir ve ne ile yenir gibi temel soruların yanıtlarını arıyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Bu içeriğimizde sizler için tüm bu soruları ayrıntılı olarak yanıtladık. İşte tüm detaylar….

Lahoz Nedir?

Hani balık(serranida familyası) ailesinin bir üyesidir. Lahoz başka bir deyimle lagos tuzlu suda yaşayan, yırtıcı ve etçil bir balık türüdür.Lahoz balığı derin sulara inmeden kıyı bölgelerine yakın kayalık ve taşlık bölgelerde yaşam sürerler. 20 ila 200 metre derinliklerde bu balıklara rastlanılabilir. Lahoz balıklarının boyları ortalama olarak 60-130 cm olarak görülebilir. Lahozun kilo ortalaması ise 50 kilograma yakındır. Okyanuslarda ise bu balıkların ağırlıkları ve boyları değişkenlik gösterebilir.Lahoz balığı küçük balıklar, omurgasız ve kabuklu deniz canlılarıyla beslenir. Bu balık türü renk bakımından da birden fazla çeşitlilik gösteriyor. Ülkemizdeki lahoz griye çalan yeşil rengiyle görülüyor. Ilık suları seven lahozlar tropik iklimleri tercih ediyor. Su sıcaklığının 20-26 dereceler arasında tuzluluk oranında %35lerde olması lahozun gelişmesine olanak sağlıyor. İklim değişiklikleri, yanlış avlanma lahoz türünü nesilleri tükenmek üzere olan balıklar arasına sokuyor. Ülkemizde lahoz balığına av yasakları getirilerek türün devamının korunması amaçlanıyor. Akdeniz ve ege de bulunan lahoz yetersiz görüldüğü zaman ithal olarak da ülkemize giriş yapabiliyor. İthal lahoz fiyatları ile yerli lahoz fiyatları arasında farklılıklar olabiliyor. İthal olarak getirilen lahoz balıklarının yerli olana kıyasla biraz daha pahalı ve az olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

Lahoz Nasıl Avlanır?

Lahoz balıkçıların en çok avlamak istediği balıklar arasında yer alıyor. Ekonomik olarak değer atfeden lahoz balıkçıların gözdesi denilebilir. Kayalık bölgelerde yaşan lahoz balığı zıpkın, olta veya ağ kullanılarak avlanabilir. Olta kullanacak olanlar misina kalınlığına ve oltanın çekerine dikkat ediyor. Misina alınırken kayalıklara sürtünce zarar görmeyecek ve 50 kilograma kadar dayanabilecek yapıda olanları tercih ediliyor. Oltanın çekerinin kuvvetli olması ise yakaladığınız lahozu elinizden kaçırma ihtimalini azaltıyor. Canlı yem yada sahte yem kullanacak lahoz yakalanabilir. Canlı yem olarak karides parçaları, sübye, kalamar tercih edilebilir. Sahte yemlerde ise sahte balıklar ve zokalar kullanılabilir. Yemi yedikten sonra harekete geçen lahoz balıkları amatör balıkçılar içinde bir eğlence haline dönüşüyor. Dip sürütmesi yöntemiyle de lahozlar avlanabiliyor. Lahoz av yasaklarının kaldırıldı dönemlerde balıkçılar avlanmak için kıyılara akın ediyor. Lahoz fiyatları avlanma dönemde düşüşe geçebiliyor. Balık tüketmeyi sevenler lahoz balığını nasıl pişireceklerini araştırıyor.

Lahoz Nasıl Pişirilir?

Etinin lezzetiyle meşhur olan lahoz balığı, tava, buğulama, fırında ve ızgara gibi farklı yöntemlerle pişirilebilir. Yüksek omega3 içermesiyle faydası oldukça fazla olan lahoz, sağlığına önem verenlerinde tercih ettiği balık oluyor. Lahoz balığı pişirilmeden önce titizlikle temizlenmelidir. Lahoz büyüdükçe eti sertleşen bir balık olduğu için alınırken küçüklerini tercih etmekte fayda görülüyor. Lahozun lezzetine lezzet katmak için sosta dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Fırında lahoz tarifi;

  • Lahoz balığı pullarından arındırılıp, yıkanır,
  • Zeytinyağı, karabiber, pulbiber, limon suyu ve tuzla hazırlanan sosa yatırılır,
  • 2 saat dinlendirilir,
  • Dinlendirilen lahoz sosu ile fırın tepsisine alınır,
  • Halka şeklinde kesilen soğanlar, doğranan patateslerle fırın tepsisine yerleştirilir,
  • Üzeri folyo ile kapatılır.
  • 180-190 derece fırında 45 dakika kadar pişirildikten sonra servise hazırdır.

Sizde farklı tarifler deneyerek lahoz balığının eşsiz tadına varabilirsiniz. Ayrıca tüm bunların yanı sıra lahoz balığının rakı ve diğer alkol türleri ile de çok tercihe dildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Eğer şahane bir rakı masası hazırlamayı planlıyorsanız bu masayı lahoz balığının lezzeti ile taçlandırabilirsiniz. Hem sağlığa hem de damak tadına hitap eden lahoz balığını hala denemediyseniz mutlaka denemenizi de tavsiye ediyoruz. En çok merak edilen konu ise bu balık türünün fiyat detaylarıydı. Yazımızın başlığında da belirttiğimiz üzere merak edilen fiyat detaylarını da ayrıntılı olarak kaleme aldık. Buna göre tavada ya da ızgarada balık pişirip tüketmeyi sevenlerin ilk tercih ettiği lahoz balığı fiyatları hakkında detaylara aşağıda hazırladığımız fiyat listesinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap