İlginizi Çekebilir
şampanya
  1. Ana Sayfa
  2. Alkol Fiyatları
  3. Rakı Fiyatları

Rakı Fiyatları

rakı
1

Toplumumuzun iyi günlerinde de kötü günlerinde de vazgeçilmez içkisi durumundaki rakı fiyatları güncel listesi aşağıdaki gibidir. Belirtilen rakı fiyatları satıl aldığınız yere göre değişebilir. Bu listenin oluşturulmasının amacı yaklaşık rakı fiyatlarını belirterek sizlere fikir vermektir.

 

Güncel Rakı Fiyatları

Rakı, Türkiye’de en çok tüketilen alkollerin ilk sıralarında yerini alıyor. Rakı Osmanlı döneminden günümüze aktarılan yerli ve milli içki olarak tanıtılmaktadır. Şeffaf yapılı bir alkol olan rakı ülkemizde genelde su katılarak tüketiliyor. Farklı coğrafyalarda rakı kokteyl içindeki alkol olarak yerini alsa da ülkemizde rakı adabını değiştirmiyor. Rakı için özenle hazırlanan, bin bir çeşit mezelerle donatılan sofralar kuruluyor. Çilingir sofraları, fasıl geceleri gibi eğlence sektöründe tüketilen alkoller arasında da büyük ilgi görüyor. Farklı coğrafyalarda farklı fiyatlarda ve markalarda rakılar raflardaki yerini alıyor. Kimi içkiye göre daha ucuz kimine göre daha pahalı olan rakı, marka açısından da farklı fiyat aralıklarında olabiliyor. Hâl böyle olunca da en çok sorulan soruların arasında rakı fiyatları geliyor. Rakı fiyatları üretiminde kullanılan üzüm kalitesi ve alkol oranına göre farklılıklar gösteriyor. Burada da rakı severlerin aklında rakı ile ilgili merak uyandıran birçok soru geliyor. Rakı fiyatları? Rakı nedir? Nasıl yapılır? Rakı mezeleri nelerdir? Bu soruların cevabına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Şimdi akıllara takılan soruların cevaplarına bir göz atalım.

Rakı Nedir?

Çeşitli yüksek şekerli meyvelerin damıtılmasıyla elde edilen suma ve genellikle anason tohumunun bir araya gelerek oluşturduğu yüksek alkollü içkiye rakı denir. Rakının alkol oranı meyvenin şekerine bağlılık gösterir. Rakıdaki alkol oranı %40 ila %50 arasındadır. Genel olarak kuru üzüm kullanılsa da erik, hurma, incir gibi meyveler de tercih edilebilir. Rakının tarihçesine baktığımızda Osmanlı döneminde ortaya çıktığını söylenebilir. Bunu da 1520 yılı tarihli Osmanlı Vergi Nizamnamesi ile desteklenebilir. O zaman ki adı “arak” olarak meydana çıkmıştır. Bunun nedeni arak kelimesinin anlamının terleme, ter damlacığı olmasından dolayı damıtma ile bağdaştırılmıştır. Diğer bir ismi olan “aslan sütü” tabiri ise fıçılar üzerindeki etikette bulunan aslan figüründen geldiği söylenebilir. Rakının su katılmış halinin beyaz olması da bu tabirle örtüşür. Rakı birçok farklı ülkede değişik isimlerle anılır. Örneğin; Yunanistan’ da yaş üzümden yapılan rakıya uzo, Makedonya’ da anasonsuz rakıya mastika isimleriyle rastlamak mümkündür.

Rakı Nasıl Yapılır?

Alkollü içkiler fermantasyon (mayalandırma) ve damıtma (distile) olarak iki şekilde elde ediliyor. Alkol oranı yüksek içkiler grubunda bulunan rakı damıtma yöntemiyle elde edilen içkiler arasında yer buluyor. Rakının yapım aşaması şu şekilde gerçekleşiyor;

  • Üzüm veya farklı bir meyvenin suyu çıkarılır ve posasından ayrıştırılır,
  • Bu elde edilen şekerli meyve özütü fermantasyon işlemine girer,
  • Fermantasyon işlemi sonucu şekerin alkole dönüşümü gerçekleşir,
  • Elde edilen alkollü şıra damıtma işleminden sonra suma olur,
  • Anason tohumu ile suma son bir damıtma işlemine girerek yüksek alkollü rakıyı oluşturur,
  • Bu oluşan rakıya “göbek rakısı” denir.
  • Göbek rakısına yeteri miktarda su katılır ve tatlandırma işlemi yapılır,
  • Bu işlem içilebilecek alkol düzeyine getirilmesi için gerçekleşir.
  • Rakı şişeleme işleminden önce en az 1 ay dinlendirilir.

Rakı dinlendirildikçe kalitesi ve lezzeti artan bir alkoldür. Rakı fiyatları da buna bağlılık gösterebilir.

Rakı Mezeleri Nelerdir?

Rakı mezesi denilince akla birbirinden farklı onlarcası gelir. Kimine göre bir dilim peynir kâfidir, kimine göre sofralar kurmak gerekir. Şimdi gelelim rakının mezelerine;

  • Babagannuş,
  • Haydari,
  • Humus,
  • Kuru cacık,
  • Deniz börülcesi,
  • Kalamar,
  • Tarator,
  • Acılı ezme,
  • Fava,
  • Şakşuka,
  • Sumaklı soğan,
  • Çoban salata,
  • Köz kırmızı biber salatası,
  • Semizotu salatası,
  • Piyaz,
  • Girit ezmesi,
  • Yoğurtlu patlıcan vb.

Bunun gibi çeşit çeşit daha birçok meze damak tadına göre tercih edilebilir. Tabi burada ana unsur rakı olduğu için öncelikle rakı tercihi iyi yapılmalı ve damak tadına uygun rakı seçilmelidir. Bunun yanında seçimi etkileyen diğer bir faktör ise rakı fiyatları olabilir. Fiyat araştırması yapmak ve güncel fiyatlara bakmak size tercih açısından kolaylık sağlayabilir. Rakı fiyatları güncel listesini yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)