İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Sarımsak Fiyatları

Sarımsak Fiyatları

sarımsak

Sarımsak, Güney Avrupa’nın yerlisi ve Asya’da yetiştirilen popüler bir soğanlı mahsuldür. Neredeyse çoğu yemekte baharat olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından oldukça faydalı tıbbi özelliklere sahiptir. Protein, fosfor, potasyum vb. gibi özellikler bakımından zengin bir besin türüdür. Sindirime yardımcı olur; ayrıca insan kanındaki kolesterolü düşürür. Türkiye’de özellikle Akdeniz illerimizde sarımsak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yine de Kastamonu, Tokat ve Amasya gibi illerimizde sarımsak yetiştiricileri sayı olarak oldukça fazladır.

Çok değişken toprak türlerinde yetiştirilebilir. Zengin kumlu topraklarda yetiştirildiğinde en iyi sonucu verir. Gevşek ve kumlu topraklar ekime uygun değildir, çünkü bu tür topraklardaki soğanlı ürünler daha az koruma kalitesi ile deforme olur. Toprağın pH’ı 6.2 ila 7.5 arasında olmalıdır. Peki bu yetiştirilmesi zahmetli ve sağlık açısından mucizevi besinin günümüzde fiyatları nasıldır? Sarımsak fiyatları nedir? Semt pazarlarında sarımsak fiyatları nedir? Dilerseniz hemen öğrenelim.

Güncel Sarımsak Fiyatları

Pandemi dönemini hala aktif olarak yaşadığımız bu günlerde sarımsak fiyatları bilgisinin hala cep yaktığını söylersek yalan atmış olmayız. Sağlık açısından mucizevi faydaları barındırmasından dolayı sarımsak fiyatları pandemi döneminde oldukça fazla artış gösterdi.

2020 Yılı Aralık Ayı itibariyle güncel sarımsak fiyatları kilogram bazında 60 TL ile 100 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Üretici ve satıcılar bunun nedeninin sarımsağa artan ilgi olduğunu belirtseler de bu fiyat yükselişinin son tüketiciyi rahatsız ettiğini söylemek için ne yazık ki dahi olmaya gerek yok. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği tarafından yapılan Çin menşeili sarımsak uyarıları da dikkate alındığında son tüketici büyük bir belirsizlik ile sarımsak tüketmeye devam ediyor.

Sarımsak Kullanım Alanları

Sarımsak dişleri çiğ olarak kullanılır ve yemeklerde pişirilir. Farklı pişirme yöntemlerine göre değişen güçlü bir tada ve aromaya sahiptir. En çok soğanla sotelenen sarımsak, yumuşak ve tatlı olana kadar kavrulur, tostun üzerine sürülür, yağ ile birlikte tüketilir, baharat ovmalarında kullanılır, sarımsaklı tereyağı yapılır ve salata soslarında çiğ olarak tüketilir. Sarımsağı kavurmak güçlü, neredeyse baharatlı çiğ lezzetini yumuşatır.

Kore’de çiğ sarımsak başları yüksek sıcaklıklarda fermente edilir; Tadı tatlı ve hafif olan siyah sarımsağa dönüşür. Sarımsak, Türkiye’de olduğu kadar Çin’de de oldukça popüler bir sebzedir. Erişte, köfte ve çırpılmış yumurtalarda kullanılırlar. Sarımsağın geniş kullanım alanları, sarımsak fiyatları konusunda fazla endişelenmemenizi sağlayabilr.

Sarımsak Çeşitleri

  • Softneck Sarımsak ( Allium Sativum ) : Genellikle süpermarketlerde gördüğünüz çeşittir. Hardneck çeşidinden daha fazla vitamin üretir ve hafif bir tada sahiptir. Adı yumuşak, esnek sapı ve narin, kağıt gibi olan kabuğundan gelmektedir.
  • Hardneck Sarımsak ( Allium Ophioscorodon ) : Daha cesur, baharatlı bir sarımsak aroması arıyorsanız, hardneck (sert) sarımsak kullanmayı deneyin. Odunsu orta sapları vardır ve çiftçi pazarlarında bulunabilirler.

Sarımsak Faydaları

Virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı antibiyotik

Allisin ve ajoen, hafif bir kan inceltme ve antihipertansif etkiye sahiptir. Sarımsağın bu mucizevi özelliği kardiyovasküler hastalıklar ve felçlere karşı korur. Her şeyden önce allisin virüsler, bakteriler ve mantarlarla savaşır. Bu nedenle sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak da bilinir.

Saponin kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Mucizevi sarımsaklar daha fazlasını da yapabilir: İçerdikleri ikincil bitki maddesi olan saponinin aşırı yüksek LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü söylenir. Sarımsağın bu özelliğinin işe yaraması için günde dört gram, yaklaşık bir büyük diş sarımsak tüketmelisiniz.

Sıkmak yerine kesmek daha iyidir

Hazırlama sırasında sarımsak kokusu azaltılabilir: Bunun için sarımsak kesilmeli ve sıkılmamalıdır. Çünkü sıkmak sarımsakta bulunan tüm faydalı hücreleri yok eder. Kükürt bileşikleri buharlaşır ve özellikle mutfak kokar. Öte yandan, sarımsağı çok ince kesip sonunda doğrudan yemeğe eklerseniz, sağlıklı malzemeler yiyeceğe girer. Sarımsağın bu mucizevi faydaları göz önünde bulundurulduğunda sarımsak fiyatları çok önemsiz bir detay olmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap