İlginizi Çekebilir
erik fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Sivri Biber Fiyatları

Sivri Biber Fiyatları

sivri-biber

Uzun ve konik şekilli sivri biber, Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan popüler bir biber çeşididir. Genellikle kızartma biber olarak anılır, sıklıkla zeytinyağında sotelenir ve makarna, et, pizza veya salata yeşillikleri gibi çeşitli yiyeceklere eklenir. Genel olarak sivri biber 10 ila 13cm uzunluğa ulaştığında hasat edilir ve hasat edildiğinde yeşil renge sahip olur. Olgunlaşıp parlak kırmızı renkli bir bibere dönüşmesine izin verilebilir. Sivri biber, ülkemizde en çok tercih edilen sebze çeşitlerinden biridir.

Sivri biber, hafif tatlı bir lezzet sağlayan kalın bir ete sahiptir. Sote edilmesinin yanı sıra genellikle kavrulur, salatalarda ve yemeklerde veya atıştırmalık olarak servis edilir. Peki, sivri biber fiyatları nedir? 2021 yılına girmemize az kalan bu günlerde sivri biber fiyatları ne durumda?

Güncel Sivri Biber Fiyatları

Ülkemizde genellikle Maraş, Gaziantep gibi doğu illerinde yetiştirilen sivri biber, fiyatlara aldırış edilmeksizin en çok tüketilen sebzelerden biridir. Sadece doğu bölgelerinde değil Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de büyük sivribiber yetiştiricileri bulunur. 2017 yılı biber üretim haritasında belirtildiği şekliyle ülkemizde en çok sivri biber üretimi yapan il Antalya’dır. Ülkemizde 2019 yılında güncel olarak 3400 ton sivri biber üretimi gerçekleştirilmiştir.

Sivri Biber Sağlıklı Mıdır?

Biber yiyeceklere sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. İçerdiği piperin, tükürük akışını ve sindirim sıvılarının üretimini uyarır. Ayrıca, örneğin soğuk algınlığına yardımcı olan ve beyindeki mutluluk hormonlarının salınmasını uyaran anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu söylenir. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre, biberin yağ hücrelerinin üretimini engellediği için sizi zayıflattığı da söyleniyor. Biberin sözde afrodizyak etkisi gibi efsaneleri de bulunmaktadır. Tüm olumlu özelliklerine rağmen mide ekşimesine neden olabileceği için bol miktarda biber tüketmemelisiniz.

Öksürük ve enfeksiyonlara karşı biber

Biber tüketimi soğuk algınlığına yardımcı olmaktadır. Baharatın iltihap önleyici etkileri vardır ve ayrıca terlemeyi tetikler ve ateşi düşürür. Boğaz ağrısı, öksürük ve bronşit için kullanılabilir. Ayrıca içinizi ısıtır, bu da soğuktan korunmanıza yardımcı olabilir.

Büyük miktarlarda tüketirken dikkatli olun

Ancak biber her zaman herkes için sağlıklı değildir. Büyük miktarlarda veya hassas kişilerde baharat, biber ve köri gibi gıdalar mide ekşimesini tetikleyebilir. Biberli yiyecekler tükettikten sonra göğüs kemiğinizin arkasında ağrı hissederseniz, biberden kaçınmak daha iyidir.

Farklı biber türleri

Biber farklı renklerde görülebilir. Her zaman aynı bitkidir, ancak meyvelerin farklı bir olgunluk derecesi ve dolayısıyla farklı bir tadı vardır.

  • Yeşil biber: Olgunlaşmadan hasat edilir. Tüketim için ya kurutulur ya da salamura ya da sirke ile marine edilir.
  • Karabiber: Hasadı yapılır ve olgunlaşana kadar kurutulur. Siyah renk yalnızca kuruduğunda ortaya çıkar.
  • Beyaz biber: Bu şekilde olan biber soyulmuş tanelerden oluşur.
  • Kırmızı biber: Kırmızı biber, sebze olgunlaştığında oluşur. Taneler parçalanmadan kurutulamaz. Schinus terebinthifolius bitkisinin meyveleri bu nedenle renkli biber karışımlarında kullanılır.

Biber Yetiştiriciliği

Biber, yeterli yağış ve nem gerektiren nemli bir tropik bitkidir. Akdeniz ve Ege su altı yollarının sıcak ve nemli iklimi, büyümesi için idealdir. 20o kuzey ve güney enlemleri arasında ve deniz seviyesinden 1500 metre yukarısına kadar başarıyla büyür. Sıcaklık ihtiyacı 10c ile 40c arasında değişir. İyi dağılmış 125-200 cm yıllık yağış miktarı biber için ideal kabul edilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap