Sağlıklı yaşayıp iyi beslenmek isteyen herkes haftada en az 2 kez balık tüketmelidir. Düzenli beslenenler için en iyi, lezzetli ve besleyici balıklardan birisi somon balığıdır. Somon balığı kendine has pembemsi rengiyle muhteşem lezzete sahip olmasının yanında, en yüksek oranda omega3 içeren besindir. Muhteşem rengi, kendine özgü ve farklı aroması, kokusu ve lezzetiyle somon balığı sofralarınıza renk katar. Hem lezzeti hem de şifa kaynağı olmasının yanında somon balığının özellikleri ve faydaları şu şekildedir:
Somon Balığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
- Somon balığı ülkemizde yetişmez. Norveç ve Şili gibi ülkelerden ithal edilmektedir.
- Somon balığı diğer balıklarla beslenen yırtıcı bir balıktır.
- Soğuk sularda yaşayan yağlı ve lezzetli bir balık türüdür.
- Kılçıksız bir balıktır. Yapması da yemesi de keyiflidir. Özellikle çocuklara balık yemeyi somon balığıyla sevdirebilirsiniz.
- Somon balığı omega3 yanında B vitaminleri ve protein bakımından oldukça zengindir.
- Somon balığının kalorisi somonun boyutuna ve pişme yöntemine göre farklılık gösterse de, standart porsiyon somon balığında yaklaşık 269 kalori bulunur.
- Izgara somon balığının 1 porsiyonu 290 kaloridir.
- Somon füme de dünyada sık tüketilen oldukça lezzetli bir besindir. Somon füme 1 porsiyon 88 kalori barındırır.
- 100 gram somon tüketimi A vitamini ihtiyacının yaklaşık %15’ini karşılar.
- Somon balıklarının ekonomik değeri yüksektir. Somon fiyatları diğer balıklara oranla yüksektir.
- Özellikle hamilelerin ve çocukların bolca somon balığı tüketmesi tavsiye edilir.
- Markette hazır dondurulmuş olarak satılan somon balıkları tercih edilebilir çünkü bu balıklar yakalanır yakalanmaz donduruldukları için besin değerlerini muhafaza ederler.
- Somon balığı çok fazla yağ içermez. Dolayısıyla sporcular ve diyet yapanlar da menülerine somon balığını kolaylıkla ekleyebiliriler.
- Somon balığı hafızayı korur, unutkanlığı önler. Vücudu dinç tutmaya yardımcıdır. Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde somon tüketmek faydalıdır, iyileştiricidir.
- Somon balığının düzenli tüketimi cilt, saç sağlığını korur. Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cildin elastikiyetini arttırır.
- Deniz manzarasına karşı harika mezeler ve salatalarla donatılmış bir balık sofrasının vazgeçilmezi elbette ki somon balığıdır.
- Somon balığının en önemli faydalarından biri de kanser türlerini engellemesidir.
- Her yaştan insanın şifa kaynağı olan somon balığını tüketmesinde fayda vardır.
- Somon balığı yılın her mevsiminde tüketilse de en lezzetli olduğu dönemler ilkbahar ve yaz aylarıdır.
- Kırmızı et yerine daha sağlıklı ve besleyici olan somon balığını haftada iki kez tüketerek hem sağlığınızı koruyabilir hem de sofranıza renk katabilirsiniz.
Somon Balığı Nasıl Pişirilmelidir?
Somon balığı temizlenirken kafası ve iç organları kesilip atılmalıdır. İyice yıkanıp temizlendikten sonra lezzetli bir somon için öncelikle marinasyon yapmak gerekir.
Somon Balığı Marinasyonu İçin Kullanılabilecek Soslar:
- Limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, defne yaprağı karışımında
- Hardal, elma sirkesi, dereotu, tozşeker, tuz, zeytinyağı karışımı
- Zencefil, soya sosu ve soğan karışımında
- Tereyağı, zeytinyağı, limon suyu, tuz, pul biber, sarımsak karışımı gibi karışımlarda somon balıklarını 1 saat ve üzeri bekleterek marinasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Kendi marinasyon sosunuzu kendini de oluşturabilirsiniz.
- Balığı marine ederek pişirmek daha lezzetli ve daha sulu bir balık yemenizi sağlar.
Somon balıklarını ızgarada, fırında, aperatif olarak, sağlıklı atıştırmalık olarak, somon çorbası şeklinde veya kızartarak yani her duruma uyarlayarak tüketmeniz mümkün. Yağlı bir balık olduğu için somon balığının kızartılması çok iyi olmamaktadır. Daha çok fırında ve buğulama şeklinde tüketilmelidir. Somon balığı çiğ olarak da aperatif olarak kanepelerde kullanılarak tüketilebilir. Somon füme salatalarda enfes lezzet vermektedir.
Somon balığının farklı pişirme yöntemlerine ayak uydurması onun avantajlarından biridir. Somonu pişirmeden önce olan ufak tefek kılçıklarını cımbızla temizleyebilirsiniz.
Somon balığını dünya lezzetlerinden envai çeşit sosla kombinleyip pişirebildiğiniz gibi tuz ve çeşitli baharatlarla sade olarak da pişirebilirsiniz. Her halükarda ortaya mükemmel ve besleyici bir lezzet çıkacaktır.
Somon balığı yanında bol roka, yeşillik ve limonla servis edebilirsiniz. Sofralarınıza renk katacak, besleyici ve şifa kaynağı olan somon balığına sofranızda yer vermenizi mutlaka tavsiye ederiz.
Somon balığı fiyatları mevsimsel şartlara, balığın miktarına, ithal edildiği bölgeye, somon balığının boyutuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.