Sudak balığı fiyatları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Çünkü son derece lezzetli eti ile oldukça faza talep görüyor. Bu noktada etinin lezzeti dolayısıyla sudak balığı fiyatları diğer tatlı su balıklarından yüksek olabiliyor. Sudak balığının lezzetli eti onu diğer tatlı su balıklarından da oldukça farklı kılıyor. Bu sebeple ekonomik açıdan da diğer tatlı su balıklarından ayrılıyor. Diğer tatlı su balıklarının aksine akvaryumda veya tesiste üretilemiyor. Bu da sudak balığı fiyatlarının daha yüksek olmasına etki ediyor. Doğal habitatında yaşayabilen bu balık amatör balıkçıların oltasına takılınca heyecan veriyor. Et lezzetinin bu kadar güzel olmasıyla birlikte az bulunması da dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Sudak balığı fiyatları, sudak balığı nedir, sudak balığı nasıl avlanır ve sudak balığı nasıl pişirilir soruları en sık araştırılan sorular olarak karşımıza çıkıyor. Eğer siz de bu soruların ayrıntılı yanıtlarını merak ediyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Çünkü sizler için sudak balığına ilişkin her detayı kaleme aldık.
Sudak Balığı Nedir?
Sudak balığı fiyatları detaylarına geçmeden önce bu özel balık türü hakkında bilgi vermek daha doğru olacaktır. Sudak balığı tatlı suda yaşan, yavru ve küçük formdaki balıklarla beslenen bir balıktır. Ülkemize Avustralya’dan getiriliştir. Sudak balığının anavatanı Doğu Avrupa olarak bilinir. Ülkemizde sudak balığı tatlı su levreği olarak da tabir edilebiliyor. Tatlı su balığı olsa da sudak az tuzlu sularda da yaşayabilir. Sudaklar bulanık ve soğuk sulardan hoşlanmazlar. Akarsu, akarsu yatakları, göllerde ve dibi kumlu yerlerde yaşayabilirler. Sudak balıkları sivri dişlere sahip balıklardır. Beslenme şekilleri buna uyum sağlıyor. Yavru iken plakaktonlarla beslenirler yani otobur beslenirler. Büyüyen sudak balıkları etobur olarak hayatını sürdürür.
Vücut yapıları gereği kendi büyüklüklerine yakın balıklar yiyorlar. Vücutlarını kaplayan pullar sarımsı ve grimsi renkte olabiliyor. Bu pullar göbek kısmında beyaz olarak görülebiliyor.Pullarının üzerinde kahverengi benekler bulunuyor. Genellikle sazan türleriyle beslenebiliyor. Sudak balıkları ince uzun gövdeli vücuda sahip olabiliyor. Beyaz ete sahip olan sudak balıkları az kılçıklı yapıdadır. Sudak balıkları dikkatli balıklar olduğu için avlanması zorlaşabiliyor. Sudak balıklarının ortalama ağırlıkları on kilogramın üstünde oluyor. Tutulan balıkların ağırlıkları ise nadir olarak bu kilolarda oluyor.
Sudak Balığı Nasıl Avlanır?
Sudak balığı avlanması zor balıklar arasında yer alıdığı için balık avcılarının oltasına çok nadir takılıyor. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere tesadüfen oltaya gelirse de balıkçıların çok sevinmesine neden oluyor. Özellikle de büyük boyutta olanları çok zor avlanıyor. Berrak sularda yaşadıkları için sudak balıklarını bu berrak su içerisinde görmek daha kolay olsa da yakalamak zor oluyor. Bu da balık avcılığı yapanlar için işleri daha da zorlaştırıyor. Sudak balıkları bu sebeple suyun bulanık ve havanın bulutlu olduğu zamanlar avlanmak kolaylaşıyor. Sabahın erken saatlerinde avlanmak doğru tercihler arasında yer alıyor. Bunun diğer bir sebebi ise bu saatlerin sessiz olmasıdır. Sese duyarlı olan sudak balıklarını yakalamak için en uygun zaman olduğunu destekliyor. Avlanmak için en uygun dönemler mayıs, haziran ve eylül aylarıdır. Sudak balığı derin sularda bulunuyor. Bu balığı sığ sularda yumurtlama döneminde rastlayabilirsiniz. Lezzetli ve büyük bir sudak için derin sularda avlanılabilir. Sudak balıkları etobur olduğu için yem olarak canlı küçük balıklar kullanılabiliyor. Canlı yem ile yapılan avcılıklar daha başarılı sonuç verebiliyor. Ölü yem ile yapılan avcılıkta ise balık parçaları kullanılıyor. Ölü yem ile yapılan avcılıkta sudak balığı yakalamak biraz daha zor olabiliyor. Avrupa’da da ilgi gören sudak balığı için yapay yemler geliştiriliyor. Yem tercihinizi bu şekilde de yapabilirsiniz. Avcılıkta kullananolta ve misina seçimi sudak balığının yaşadığı yerdeki boyutları değerlendirilerek ayarlanıyor.Sudak balığı değerli bir balık olduğu için yakalayanlar kendini şanslı hissediyor. Bu değerli balığın pişirilmesi de merak konusu oluyor.
Sudak Balığı Nasıl Pişirilir?
Lezzetli ete sahip olan sudak balığı her türlü pişirme olanağı sunar. Kılçığının az olması da birçok balık sever tarafından tercih sebebi olabilir.Lezzetli beyaz bir ete sahip olan sudak balığı kızartılarak tüketilebilir. Sudak balığı yıkandıktan sonra nemi alınır. Üzerine tuz ve karabiber ilave edilerek kızgın yağda pişirilebilir. Fileto olarak ayırdığınız sudak balığını önce yumurta ile kaplayıp daha sonra una bulayarak kızartabilirsiniz. Yanına balığa en çok yakışan yeşilliklerden biri olan rokayı sunarak yemeğinizi tamamlayabilirsiniz. Fırında da leziz olan sudak balığını tercih ettiğiniz sebzelerle ve çoğu balığa yakışan defneyaprağı ile pişirebilirsiniz. Lezzetli bir balık olduğu için ızgarada yapabilirsiniz. Farklı tariflere uyum sağlayan budak balığının çorbasını da deneyebilirsiniz. Tadıyla hafızalara kazınan bu güzel balığın fiyatları dikkatinizi çekebilir.
Sudak balığı fiyatları ve tüm detaylarını görmek için yazımızın devamında yer verdiğimiz fiyat listesini ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Fiyatların bazı değişkenlere göre farklılık gösterebileceğini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.