İlginizi Çekebilir
şampanya
  1. Ana Sayfa
  2. Alkol Fiyatları
  3. Tekila Fiyatları

Tekila Fiyatları

tekila

Tekila denince akla ilk gelen yer Meksika’dır. Tekila ismini, Meksika’nın bir kasabası olan Tequila’dan almaktadır. Tarihte tekilayı ilk kez Aztekler imal etmiştir. Meksika’nın sert içkisi olan tekila, agave bitkisinin damıtılmasıyla elde edilir. Tekila, Meksikalılar tarafından kutsal kabul edilerek zamanın Büyük Maya Tanrısı Olmeca’ya adanmıştır. Günümüzde Fransa için şampanya ne demekse Meksika için de tekila odur. Günümüzde de Olmeca adlı tekilalar bulunur.

 Tekila o zamanlardan beri agave denen yüzyıllardır var olan bitkinin öz suyundan üretilmektedir. Meksika’da yetişen agave bitkisinin 130’dan fazla çeşidi var olmakla beraber, agave bitkisi 9000 yıldan fazla süredir var olan bir bitki türüdür. Agave sulu ve dikenli bir bitkidir, sade ve mavi agave çeşidi tekila yapımında kullanılır, çölün mavi zambağı olarak da isim almıştır.  Agave, Anadolu’da sabır bitkisi olarak da bilinir.

Tekilaların bir kısmı yüzde yüz agave bitkisinden yapılır bir kısmı ise % 51 oranında agave içerirken kalan kısmı glikoz ve fruktoz gibi meyve şekerleridir.

Bu yazımızda tekila hakkında merak edilenlerin hepsini sizler için topladık. İşte tekilaya dair her şey:

  • Tekila % 100 mavi agaveden üretilmişse meyveli ve keskin bir tada sahip olur. % 51 oranında agave içeriyorsa da tadı daha çok acımsı olmaktadır.
  • Diğer içkiler gibi tekila da yıllandıkça tadı güzelleşir. Yıllandıkça fiyatı da artar.
  • Tekila imalatı için mavi agave bitkisi, 12. Yılında hasat edilir. Bitkinin sadece çekirdeği alınır, yaprakları İçkiye acılık katacağından yapraklar katılmaz. Mavi agave bbitkisi çekirdeği uzaktan dev bir ananasa benzer ve ağırlığı 35-90 kg arasında olmaktadır.
  • Tekila, metal veya camdan yapılmış bir tankta bekletilirse renksiz olur ve blanco(gümüş) adını alır.
  • Tekilalar aromalı fıçılarda bekletildiğinde ise gold bir renge sahip olur. Bu tekilalara se gol ve ya oro tekila adı verilir.

İyi Bir Tekila Nasıl Anlaşılır? Özellikleri Nelerdir?

  • İyi ve kaliteli bir tekila % 100 agave bitkisinden yapılmış bir tekiladır.
  • İyi bir tekila her yudumda damaklarda değişik ve karmaşık bir tat yaratır. Tekila soğutulduktan sonra shot olarak içilir. Tekila genelde tuz ve limonla içilir. Tekila içimden önce tuz yalanır, ardından tekila içilir ve limon suyu emilir.
  • Tekilayı bir diğer içme şekli ise tonikle katılarak tüketmektir. Tekila anavatanı olan Meksika’da ise tuz ve limonla veya domates suyuyla tüketilir.
  • Tekila, dünyada en çok sevilen ve en çok tüketilen içkilerden birisidir.
  • Piyasa satılan tekilaların alkol oranı % 31- % 55 arasındadır.
  • Tekila çeşitleri, blanco, oro, reposado, anejo, extra anejo şeklindedir. Tekila çeşitleri dinlendirildikleri fıçı çeşidine ve cinsine göre ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları renksiz, bazıları gümüş renkli, bazıları sert içimli bazıları ise yumuşak içimli ve kaliteli tekilalardır.
  • Blanco tekilalar tuz ve limonla tüketilirken gold(oro) tekilalar daha çok portakal ve tarçınla tüketilmeye uygundur.
  • Tekila içkisi, aromasını ve sertliğini ahşaptan alır. Dolayısıyla ahşap fıçıda dinlendirilen tekilalar daha sert ve hoş kokulu tatta olurlar.

Bilinenin Aksine Tekila, Kurtlu Bir İçki Değildir

  • Çoğu yerde tekila kurtlu içki diye bilinse de tekila kurtlu değildir. Bir benzeri olan mezcal içkisiyle karıştırılmaktadır. Mezcal içkisi, kaktüsten yapılır ve içinde hep olmasa da bazen kurt olmaktadır.
  • Baştan aşağıya Meksikalı olan tekila içkisinin bugün dünyadan tam 600 çeşidi bulunur.
  • Meksikalılar tekilayı shot şeklinde tüketmiyorlar.
  • Piyasadaki en iyi tekila markaları Olmeca tekila, Avion tekila, Don Julia tekiladır.
  • Tekila sek olarak tüketilebilir veya çeşitli alkollerle kokteyl hazırlanabilir.

Tekilayı Daha Keyifli Hale Getirmek İçin Ne Yapılabilir?

  • Tekilayı daha keyifli hale getirmek için ne yapılabilir? Öncelikle tekilanızı iyi, kaliteli, % 100 mavi agaveden üretilmiş olarak seçin. Tekilanın en az 1 yıl dinlendirilmiş olması da onu daha lezzetli ve kaliteli yapacaktır. Bir bardak tekilaya az miktarda konyak katarak tekilanızı daha lezzetli ve keyifle yudumlayabilirsiniz.
  • Tekila içtikten sonra fazla hızlı hareket ederseniz içkideki alkol kana daha hızlı karışır ve bu durumda baş dönmesi baş ağrısı sonuçları olacaktır.
  • Dünyanın en pahalı içkisi şarap veya şampanya sanılsa da esasen en pahalı içkisi bir tekila markasıdır.
  • Tekila, son yıllarda Avrupa’da popülerlik kazanmaktadır.
  • Tekila genelde kalın tabanlı, dar bardaklardan içilir. Tekila genelde akşam ve gece içkisidir. Tekilayı öğlen tüketmek kötü bir fikirdir.
  • Tekila içmenin erotik bir yöntemi de vardır. Özellikle barlar ve gece kulüplerinde yapılan bu yöntemde tuz, yalan söyleyen bir kadının omzundan emilir, diğer kadının göbeğinden yudum yudum tekila içilir ve başka genç bir kadın da dişlerinin arasında kireç tutar.

Ülkemizde de sevilen ve sık tüketilen tekila içkisinin fiyatları uygulanan vergilere, zamlara, enflasyon artışına, piyasa koşullarına, içkinin kalitesine, genel ekonomiye bağlı olarak şekillenmektedir. Tekila, Türkiye’de genellikle ithal olarak gelmektedir. Genel olarak tekila fiyatları, 80-700 lira arasında değişmektedir.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)