Tekila denince akla ilk gelen yer Meksika’dır. Tekila
ismini, Meksika’nın bir kasabası olan Tequila’dan almaktadır. Tarihte tekilayı
ilk kez Aztekler imal etmiştir. Meksika’nın sert içkisi olan tekila, agave bitkisinin
damıtılmasıyla elde edilir. Tekila, Meksikalılar tarafından kutsal kabul
edilerek zamanın Büyük Maya Tanrısı Olmeca’ya adanmıştır. Günümüzde Fransa için
şampanya ne demekse Meksika için de tekila odur. Günümüzde de Olmeca adlı
tekilalar bulunur.
Tekila o zamanlardan
beri agave denen yüzyıllardır var olan bitkinin öz suyundan üretilmektedir.
Meksika’da yetişen agave bitkisinin 130’dan fazla çeşidi var olmakla beraber, agave
bitkisi 9000 yıldan fazla süredir var olan bir bitki türüdür. Agave sulu ve
dikenli bir bitkidir, sade ve mavi agave çeşidi tekila yapımında kullanılır,
çölün mavi zambağı olarak da isim almıştır. Agave, Anadolu’da sabır bitkisi olarak da
bilinir.
Tekilaların bir kısmı yüzde yüz agave bitkisinden yapılır
bir kısmı ise % 51 oranında agave içerirken kalan kısmı glikoz ve fruktoz gibi
meyve şekerleridir.
Bu yazımızda tekila hakkında merak edilenlerin hepsini
sizler için topladık. İşte tekilaya dair her şey:
Tekila % 100 mavi agaveden üretilmişse meyveli
ve keskin bir tada sahip olur. % 51 oranında agave içeriyorsa da tadı daha çok
acımsı olmaktadır.
Diğer içkiler gibi tekila da yıllandıkça tadı
güzelleşir. Yıllandıkça fiyatı da artar.
Tekila imalatı için mavi agave bitkisi, 12.
Yılında hasat edilir. Bitkinin sadece çekirdeği alınır, yaprakları İçkiye
acılık katacağından yapraklar katılmaz. Mavi agave bbitkisi çekirdeği uzaktan
dev bir ananasa benzer ve ağırlığı 35-90 kg arasında olmaktadır.
Tekila, metal veya camdan yapılmış bir tankta
bekletilirse renksiz olur ve blanco(gümüş) adını alır.
Tekilalar aromalı fıçılarda bekletildiğinde ise
gold bir renge sahip olur. Bu tekilalara se gol ve ya oro tekila adı verilir.
İyi Bir Tekila Nasıl Anlaşılır?
Özellikleri Nelerdir?
İyi ve kaliteli bir tekila % 100 agave
bitkisinden yapılmış bir tekiladır.
İyi bir tekila her yudumda damaklarda değişik ve
karmaşık bir tat yaratır. Tekila soğutulduktan sonra shot olarak içilir. Tekila
genelde tuz ve limonla içilir. Tekila içimden önce tuz yalanır, ardından tekila
içilir ve limon suyu emilir.
Tekilayı bir diğer içme şekli ise tonikle
katılarak tüketmektir. Tekila anavatanı olan Meksika’da ise tuz ve limonla veya
domates suyuyla tüketilir.
Tekila, dünyada en çok sevilen ve en çok
tüketilen içkilerden birisidir.
Piyasa satılan tekilaların alkol oranı % 31- %
55 arasındadır.
Tekila çeşitleri, blanco, oro, reposado, anejo,
extra anejo şeklindedir. Tekila çeşitleri dinlendirildikleri fıçı çeşidine ve
cinsine göre ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları renksiz, bazıları gümüş renkli,
bazıları sert içimli bazıları ise yumuşak içimli ve kaliteli tekilalardır.
Blanco tekilalar tuz ve limonla tüketilirken
gold(oro) tekilalar daha çok portakal ve tarçınla tüketilmeye uygundur.
Tekila içkisi, aromasını ve sertliğini ahşaptan
alır. Dolayısıyla ahşap fıçıda dinlendirilen tekilalar daha sert ve hoş kokulu
tatta olurlar.
Bilinenin Aksine Tekila, Kurtlu Bir
İçki Değildir
Çoğu yerde tekila kurtlu içki diye bilinse de
tekila kurtlu değildir. Bir benzeri olan mezcal içkisiyle karıştırılmaktadır.
Mezcal içkisi, kaktüsten yapılır ve içinde hep olmasa da bazen kurt olmaktadır.
Baştan aşağıya Meksikalı olan tekila içkisinin
bugün dünyadan tam 600 çeşidi bulunur.
Meksikalılar tekilayı shot şeklinde
tüketmiyorlar.
Piyasadaki en iyi tekila markaları Olmeca
tekila, Avion tekila, Don Julia tekiladır.
Tekila sek olarak tüketilebilir veya çeşitli alkollerle
kokteyl hazırlanabilir.
Tekilayı Daha Keyifli Hale Getirmek
İçin Ne Yapılabilir?
Tekilayı daha keyifli hale getirmek için ne
yapılabilir? Öncelikle tekilanızı iyi, kaliteli, % 100 mavi agaveden üretilmiş
olarak seçin. Tekilanın en az 1 yıl dinlendirilmiş olması da onu daha lezzetli
ve kaliteli yapacaktır. Bir bardak tekilaya az miktarda konyak katarak tekilanızı
daha lezzetli ve keyifle yudumlayabilirsiniz.
Tekila içtikten sonra fazla hızlı hareket
ederseniz içkideki alkol kana daha hızlı karışır ve bu durumda baş dönmesi baş
ağrısı sonuçları olacaktır.
Dünyanın en pahalı içkisi şarap veya şampanya
sanılsa da esasen en pahalı içkisi bir tekila markasıdır.
Tekila, son yıllarda Avrupa’da popülerlik
kazanmaktadır.
Tekila genelde kalın tabanlı, dar bardaklardan
içilir. Tekila genelde akşam ve gece içkisidir. Tekilayı öğlen tüketmek kötü
bir fikirdir.
Tekila içmenin erotik bir yöntemi de vardır.
Özellikle barlar ve gece kulüplerinde yapılan bu yöntemde tuz, yalan söyleyen
bir kadının omzundan emilir, diğer kadının göbeğinden yudum yudum tekila içilir
ve başka genç bir kadın da dişlerinin arasında kireç tutar.
Ülkemizde de sevilen ve sık tüketilen tekila içkisinin fiyatları uygulanan vergilere, zamlara, enflasyon artışına, piyasa koşullarına, içkinin kalitesine, genel ekonomiye bağlı olarak şekillenmektedir. Tekila, Türkiye’de genellikle ithal olarak gelmektedir. Genel olarak tekila fiyatları, 80-700 lira arasında değişmektedir.
Yorumlar (1)