Torik balığı palamutun irisi olarak bilinen bir balık türüdür. Torik balığı uskumrugiller familyasına ait olan bir balıktır. Hızlı ve hareketli bir balık olan torik balığı konserve balıkçılığında sıkça kullanılır.
Torik Balığı Özellikleri Ve Faydaları Nedir?
- Torik balığı basık şekle sahip olup, tombul bir balıktır.
- Torik balığının faydaları saymakla bitmemekle beraber aynı zamanda eti oldukça lezzetlidir.
- Torik balığı Ağustos’ta avlanır. Eylül ve ekim ayları torik balığının taze tüketimi için son derece uygundur.
- Torik balığı hamsi ve sardalya gibi balıklarla beslenir.
- Torik balığı siyah etli balık türlerindendir.
- Torik balığı en çok Akdeniz’de avlanmakla birlikte Marmara ve Karadeniz’de de torik balığı yetişmektedir.
- Torik balığı uzunluğu 60 cm. ağırlığı ise 200-250 gr. Arasında olmaktadır.
- Torik balığı eti palamuta göre daha yağlıdır.
- Torik balığının yüzme keseleri yoktur ve batmamak için sürekli yüzerler. Yüzme halindeyken ağızları açı şekilde beslenirler.
- Torik balığı omega3 ve vitamin açısından oldukça zengindir.
- D vitamini, kalsiyum, fosfor içeriğiyle kemik yapısını güçlendirir, eklem sağlığını korur.
- Cildin ve saçların, tırnakların daha sağlıklı olmasını ve parlamasını sağlar.
- A vitamini içerir, gözlere faydalıdır ve görme yetisini güçlendirir.
- Ciltteki yaşlanma hızın yavaşlatır.
- Balık tüketimi içindeki anti kanserojen maddeler sayesinde vücudu her türlü kansere karşı savunur.
- Vücuttaki açık yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Bağırsaklara ve sindirim sistemine faydalıdır.
- Kolesterol ve hormonları düzenler. Kalp rahatsızlıklarından, diyabetten korur.
- Her yaştan insanda düzenli balık tüketimi ruhen ve bedenen şifa sağlar.
Torik Balığının Tazeliği Nasıl Anlaşılır?
Torik balığı için de diğer balıklarda olduğu gibi gözleri ve derisi parlak ise taze olduğu söylenebilir. Balığa bir parmakla baskı uygulandığında tekrar aynı hale geliyorsa tazedir. Bunların yanında torik balığı alacaksanız solungaçları yeterince kırmızı, kuyruğu sert ve dik ise torik balığı taze anlamı taşır.
Torik Balığı Nasıl Pişirilmelidir?
Torik balığı bol yağlı bir balık olduğu için her pişirme yöntemiyle leziz olacaktır. Daha çok buğulama, balık çorbası, güveçte ve lakerda şeklinde tüketilmektedir. Özellikle lakerdalar için torik balığı, enfes lezzette olmaktadır.
Torik Balığıyla Lakerda Nasıl Yapılır?
Lakerda yapacaksanız, temizlenmiş torik balıklarını tuza yatırın ve 3 gün kadar bekletin. Ardından 1 litre suda 100 gram tuzu eritip bir salamura suyu hazırlayın. Tuzlu balıkları dolaptan çıkarıp soğuk suda yıkayın ve salamura suyunun içine koyarak dolapta 3 gün daha bekletin. Sonrasında salamuranız hazır olduğunda balıkları çıkarın ve zeytinyağı, doğranmış kırmızı sopan ile servis edin. Lakerda yağımı zaman alsa da efsane bir lezzettir.
Torik balığını kızartacaksanız ayıklayıp temizlenmiş balıkları halka halka kesin. Her tarafını tuza batırarak torik balıklarını 1 saat kadar bekletin. Ardından balıkları mısır unu-tuz karışımına batırın. Fazla ununu silkeledikten sonra balıkları kızgın yağda arkalı önlü güzelce kızartın. Yanında haşlanmış veya kızartılmış patates eşliğinde balıkları servis edebilirsiniz.
Torik Balığı Güveçte Nasıl Pişirilir?
Torik balığını güveçte pişirmek için, temizlediğiniz balıkları halka şeklinde kesin. Zeytinyağı, tuz ve karabiber, sarımsak tozu(isteğe bağlı) ile ovun. Dibini zeytinyağıyla yağladığınız güvecinize balıkları yerleştirin. Yanına baby patates, kapya biber, soğan, sarımsak, mantar, domates gibi sebzelerden dilediğinizi ekleyin. Malzemeleri halka halka doğramaya dikkat edin. Üzerlerine az zeytinyağı ve birkaç dilim limon koyun. Balığın ve sebzelerin kendi suyunda pişmesi ortaya enfes bir lezzet çıkaracaktır. Ardından önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-40 dk. Arasında pişirin. Pişen torik balıklarını yanında bol yeşillik, turp, roka salatası ve başka mezelerle servis edebilirsiniz.
Lezzeti ve faydaları çok olan torik balığının kilosu ne kadar?
Torik balığı fiyatları nedir? Torik balığının kilosu kaç para? Sorularına gelelim. Torik balığı fiyatları mevsimden mevsime, hava koşullarına, bölgeden bölgeye ve balık miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.