Viski, İrlanda ve İskoç dillerinde ‘yaşam suyu’ manasını taşıyan alkollü ünlü bir içkidir. Viski, arpa, çavdar, buğday suyunun damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilen, olgunlaşan bir içki çeşididir. Viski sek halinde, buzla, başka içeceklerle karıştırılarak tüketilir.
Viskinin tarihi 1490ı yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda ölmekte üzere olan bir papaz cenaze giderleri olarak viski yapılması amacıyla 508 kg arpa yazmıştır.
Dünya genelinde birçok ülkede viski üretilmekle birlikte genelde en çok viski üretimi Amerika, İskoçya ve İrlanda’da yapılmaktadır. Bazı viskilerde whiskey yazarken bazılarında whisky yazar. Burada herhangi bir anlam farklılığı yoktur. İskoçya’da viskiye whisky denirken diğer ülkelerde whiskey denektedir.
Bu yazımızda viskiye dair bilinenleri ve daha fazlasını sizler için anlattık. İşte viskiye dair her şey:
- Viski genel olarak Amerikan(burbon) viskisi, İrlanda viskisi ve İskoç viskisi olmak üzere üç çeşittir. Amerikan viskisi üretiminde mısır kullanılır ve bir kez damıtma işlemi gerçekleşir.
- İskoç viskisi İskoçya’da üretilir, yapımında arpa kullanılır, iki kez damıtılarak elde edilen bir viski türüdür. İskoç viskisi hazırlanırken torf kullanılır ve bu nedenle İskoç viskisi is kokar.
- İrlanda viskisi, İrlanda’da üretilir, yapımında arpa tahılı kullanılır. Yanık bir tadı yoktur. 3 kez damıtılarak elde edilir.
- Viski farklı renklerde üretilmektedir. Bunu sağlayan en önemli unsur ise içine eklenen karameldir.
- İlk üretildiği tarihlerde viski, tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır. Hayatın uzaması, felç hastalığı, çiçek hastalığı gibi birçok problemin çözümünde viski kullanılmıştır.
İskoçya için Viski, Önemli Bir Pazar Payına Sahip Stratejik Bir Üründür
- İskoçya’da viski imalatı önemli bir ekonomik alana sahiptir. İskoçya viskisinde su ve karamel dışında bir şey bulunmaz. İskoçya’da viski üretimi için 100 damıtım evi bulunmaktadır. Ayrıca ülkenin beş ayrı bölgesinde ayrı tatlarda viski üretilir, bunların hepsinin farklı karakteristik tatları vardır.
- Türkiye’de ise viski üretimi ilk olarak Ankara’da yapılmış, yaklaşık 50 yıl boyunca Ankara viskisi olarak imal edilmiştir. Sonrasında ise dünyanın en büyük alkol şirketlerinden birine satılmıştır.
- Sayılan ülkeler dışında Kanada da en çok viski üreten ve tüketen ülkeler arasındadır.
- Viskinin fıçılarda bekletilme süresine ‘evlendirme süresi’ denir.
- Kaliteli viski türleri, önceden içerisinde İspanyol şarabı dinlendirilmiş olan fıçılarda bekletilir. Bu viskilerin fiyatı daha pahalıdır.
- Viskiye karakteristik ve karışık tadını katan unsurlardan biri de bekletildiği fıçılardır.
- Bazı viski türleri başka viskilerin harmanlamasıyla oluşturulmuştur. Örneğin: j&B adlı viski çeşidi yaklaşık 42 adet viskinin karıştırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
- Viski dinlendirilme süresi, birkaç yıl veya 20 yıl da olabilir. Sek içilen viskilerin en az 10 yıl dinlendirilmiş olması gerekir.
- Viskiler dinlendirilirken alkol uçucu etkiye sahip olduğu için bir kısmı uçar, bu kısma ise meleklerin payı adı verilir.
Viskiye Az Miktarda Su Katarak Aromasını Daha İyi Hissedebilirsiniz
- Viskiye dair az bilinen ve ilginç olan özelliklerden birisi de viskiye su katılması, viskinin tadını ve aromasını daha iyi açığa çıkarmaktadır. Özel günlerinizde viskinize birkaç tatlı kaşığı su katarak içerisindeki koku ve tatları daha iyi duyabilirsiniz.
Viski Nasıl İçilir? Yanında Ne Yenir?
- Viski bir mix(karışım) içeceği değildir. Kola veya meyve sularıyla içilmez.
- Viski içilirken genel füme etler, balıklar, deniz mahsulleri, mezeler, kurutulmuş etler, kuruyemişler tercih edilir. Bununla birlikte her kültürde viski tüketimi farklı olabilmektedir. Örneğin İrlandalılar, viskiyle beraber bira tüketirler.
- 2012 yılında bir araştırma şirketinin raporuna göre dünyada yıllık viski tüketimi, 1.47 milyar litredir.
- Viski buzlu veya su eklenerek, oda sıcaklığında da tüketilebilir. Bu konuda kesin bir kaide olmamakla birlikte canınız nasıl isterse viskiyi o şekilde tüketebilirsiniz. Viskinizi çay bardağında yanında lahmacunla da tüketebilirsiniz. Nasıl keyif alıyorsanız viski öyle içilir.
- Viski rengini, olgunlaştığı fıçıdan ve bekleme süresinden elde eder.
- Viski birçok alkollü içkiye oranla düşük kalorilidir. 100 ml viskide 200-250 kalori bulunur.
Viskinin Ölçülü Tüketimde, Sağlığa Birçok Olumlu Katkısı Vardır
- Viskiyi ölçülü oranda tüketmenin sağlığa bazı faydaları da bulunuyor. Örneğin, iyi kolesterol seviyesini yükseltiyor, damar tıkanıklığını önlüyor.
- Viski ayrıca yüksek oranda antioksidan içeriyor, vücudu kanserden koruyor. Yapılan araştırmalarda viskinin beyin sağlığını olumlu etkilediği tespit edilmiştir.
- Viski aynı zamanda damarları genişletip rahatlatıyor, bu sayede kan daha pürüzsüz akıyor, stresi azaltıyor. Yorgun bir günün ardından bir iki kadeh viski içerek rahatlayabilirsiniz.
- Viskinin ölçülü ve az tüketimi hafızayı koruyor.
- Viski 0 karbonhidrat içeren bir içki çeşididir. Kan şekerine etkisi olmadığı için şeker hastaları ölçülü olacak miktarda viski tüketebilir.
- Viski, sindirim sistemine de oldukça yardımcıdır. Ağır bir yemekten sonra bir iki kadeh viski tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz.
- Viskinizi çikolata veya farklı meyvelerle de istediğiniz şekilde içebilirsiniz.
- Viski severlerin en çok sevdiği viski türü Jack Daniels marka viskidir.
- Viskinin bozulması çok kolay olmasa da aldığınız ve açtığınız viskilerin tadında kayıp yaşanmaması için en kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir.
- Günümüzde bir viski şişesinin % 60 kadarı vergidir.
- Viskilerin üzerinde bulunan sayılar o viskiyle aynı harmanda yer aka en genç viskinin yaşını yani dinlendirilme süresini belirtir.
- Ülkemizde özellikle isli viskiler ve Japon viskisi oldukça seviliyor.
Viski Uzun Süre Saklanacaksa Neylere Dikkat Edilmelidir?
- Viskilerin uzun süre tadından kayıp yaşamayarak muhafaza edilmesi için, viski oda sıcaklığında saklanmalı, viskiler dik şekilde tutulmalı, direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır, viski şişesinin ağzının sıkıca kapalı olması veya açıldıktan sonra üzerinin streç filmle kapatılması da viskiyi uzun süre muhafaza etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca viski saklanan ortam çok nemli veya kuru olmamalıdır.
- Viski maltlama, lapalama, fermantasyon, damıtma ve olgunlaştırma aşamalarından geçerek üretilir. Meşakkatli bir üretim serüveni vardır.
Viski ülkemizde oldukça sevilen içki türlerindendir. Viski fiyatlarını zamlar, vergiler, piyasa şartları, viski çeşidi ve kalitesi belirler. Viski fiyatları ülkemizde genel olarak, 120-4000 lira arasında değişmektedir.
viski fiyatları bu yıl çok yükseldi. Bakalım bunun önüne geçilebilecek mi