Domates salçası, ağırlıklı olarak Akdeniz ülkelerinde taze domateslerden yapılır. Domatesler önce soyulur ve çekirdekleri temizlenir. Derisi dahil daha sonra süzülür ve kaynatılır. Son üründe ne kadar su bulunması gerektiğine bağlı olarak işlem de tekrarlanır. Tek (yüzde 80 su içeriği), ikili (yaklaşık yüzde 70 su içeriği) ve üçlü (maksimum yüzde 65 su içeriği) konsantre domates salçası vardır.
Tek konsantre domates salçası özellikle çorba ve soslara daha güçlü bir renk ve daha yoğun bir aroma vermek için uygundur. Oldukça konsantre olan varyant, özellikle soslar için iyidir. Bunu yapmak için domates salçası örneğin kemiklerle, çorbayla sebzelerle ve soğanla birlikte kızartılır ve ardından sıvıyla serpilir.
Domates salçası, balık ve et marine için de uygundur ve yemeğe meyvemsi bir not verir. Domates salçası, makarna salataları veya bulgur sosları kadar lezzetlidir.
Peki, günümüzde bu oldukça popüler domates salçası fiyatları ne durumda? Domates salçası fiyatları güncel olarak ne kadar? En ekonomik domates salçası fiyatları ile nereden domates salçası satın alabilirsiniz? En güncel ve ekonomik domates salçası fiyatları nedir? En uygun domates salçası fiyatları ve domates salçası fiyatları konusunda bilmeniz gerekenler nelerdir?
Güncel Domates Salçası Fiyatları
Domates salçası belki de lezzetli yemek sofralarımızda en sık karşımıza çıkan gıda maddelerinden biridir. Çoğu yemeği daha lezzetli hale getirmesi, kolay bulunabilir olması ve sağlığa yaptığı muhteşem faydalar onu Türk mutfağının eşsiz bileşenlerinden biri yapmaya yetiyor. Ülkemizde farklı konsantre seçeneklerinde onlarca farklı markanın ürettiği domates salçası çeşitleri bulunmaktadır.
Peki, bu eşsiz lezzete sahip domates salçası fiyatları ne durumda? En ekonomik ve güncel domates salçası fiyatları nedir? En ekonomik domates salçası fiyatları ile nereden salça satın alınır? Domates salçası fiyatları ile alakalı bilmeniz gerekenler nelerdir? Domates salçası fiyatları neye göre belirlenir?
- 2021 yılı itibariyle market zincirleri güncel domates salçası fiyatları ortalaması 10 – 15 TL arasında değişmektedir.
- 2021 yılı itibariyle market zincirleri güncel domates salçası fiyatları ortalaması 10 – 15 TL arasında değişmektedir.
2021 yılı en güncel domates salçası fiyatları yukarıda size belirtmiş olduğumuz fiyat aralıklarında değişkenlik göstermektedir. Siz de bütçenize uygun alternatifi tercih ederek en lezzetli salçalara en ekonomik domates salçası fiyatları ile ulaşabilirsiniz.
Domates Salçası Sağlığa Faydaları
Domates salçası üretiminde taze, çekirdeksiz ve soyulmuş domateslerin kabukları kıyılır ve suyu alınır. Bu, süpermarkette tüplerde ve küçük dozlarda bulunan aromatik domates özünü oluşturur. Çok düşük yağ içeriğine, makul miktarda şekere ve nispeten yüksek tuz içeriğine sahiptir.
- Domatesler kendi içlerinde çok sağlıklıdır. Birçok vitamin ve eser element içerirler. Özellikle dikkat çekici olan B vitaminleri, C vitamini, E vitamini ve çinkodur.
- Bundan yararlanmak istiyorsanız olgun domatesleri mümkün olduğunca çiğ ve soğuk yemelisiniz. Hayati maddeler de domates salçasında bulunur, ancak içerik burada işlenmemiş formda olduğundan daha düşüktür.
- Domates salçasında onu çok sağlıklı bir içerik yapan başka bir madde daha var: domateslerdeki kırmızı pigment olan likopen. Tabii ki, likopen de çiğ domateslerde bulunur, ancak yalnızca ısıtıldığında ve susuz bırakıldığında konsantrasyonu yüksek, sağlığı teşvik edici bir seviyeye çıkar.
- Likopen, en etkili radikal temizleyicilerden biridir. Kirleticiler ve vücudun metabolizmasından kaynaklanan atık moleküller şeklindeki serbest radikaller hücre duvarlarını tahrip eder ve hücrelerin genetik materyaline zarar verir.
- Likopen bu süreçleri yavaşlatır ve böylelikle hücrelerin erken yaşlanmaya ve hastalıklara karşı korunmasına önemli katkı sağlar. Hücre hasarını bile onarabilir.
- Kalbi ve dolaşımı korumanın yanı sıra, başta prostat kanseri ve akciğer ve mide kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskini de azaltır. Bilim adamları, tek bir öğün domates veya domates püresinin bile prostat kanseri riskini yüzde 20’ye kadar azalttığını bulmuşlardır.
- Likopen, örneğin tütsülenmiş yiyeceklerle birlikte yediğimiz nitrat tuzlarının kanserojen nitrozaminlere dönüşmesini de önleyebilir. Örneğin ızgara sırasında ortaya çıkan zararlı kavrulmuş maddeleri de etkisiz hale getirebilir.