İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Kırmızı Lahana Fiyatları

Kırmızı Lahana Fiyatları

k-lahana

Mor lahana olarak da adlandırılan kırmızı lahana, geniş ve kat kat yapraklara sahip bir lahana türüdür. Türk mutfağında önemli bir yeri olan kırmızı lahana, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır.

Kırmızı Lahana Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkemizde sebze fiyatları, arz ve talebe göre belirlenir. Tarladan sofralara kadar olan süreçte, ulaşım, zayiat masrafı, komisyon gibi ek maliyet eklendiği için; üretildiği yerden uzaktaki tüketiciler, kırmızı lahanayı daha yüksek fiyatla satın almaktadırlar.

Kırmızı Lahana Nerede Yetişir?

Kırmızı lahana, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişmektedir. Serin iklim koşullarında yetiştirilir. Bol gübre ve neme ihtiyaç duyar.

Kırmızı Lahananın Faydaları

  • Kırmızı lahananın en önemli değeri, antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Serbest radikallerle mücadele ederek hücreleri hasardan koruyan bu özelliği nedeniyle, kanser dahil birçok hastalığın önlenmesinde son derece etkilidir.
  • Lahana familyasındaki sebzelerde bulunan glukosinolatlar, bağışık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Kırmızı lahana, kalp hastalığı riskini azaltır, tansiyonu düzenler.
  • Kırmızı lahanada bulunan lütein, gözleri ve bedeni güneşin zararlı ışınlarından korur.
  • Sindirimi kolaylaştıran kırmızı lahana, aynı zamanda mide rahatsızlıklarını önler.
  • Kan şekerini kontrol altına alması nedeniyle, diyabet hastalarının tüketmesi önerilir.
  • Kırmızı lahananın içeriğinde bulunan K vitamini, kemikleri güçlendirir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik gelişimini destekler. Yaşlılarda osteoporoz ve kırık riskini azaltır.
  • B12 vitamini içermesi nedeniyle, kırmızı lahana, beyin sağlığı için de faydalıdır. Zihni ve hafızayı güçlendirir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada etkilidir. Kırmızı lahana suyu, balgam sökülmesini sağlar.
  • Düşük kalorili bir besin olduğu için, diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Kırmızı Lahana Nasıl Yenir?

Ülkemizde, kırmızı lahanadan çorba, turşu ve salata yapılır; Avrupa ülkelerinde yemeği de yapılmaktadır. Kırmızı lahana suyu ise, detoks yapmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahanadan çok çeşitli salatalar yapılmaktadır. En yaygın yöntem, kırmızı salatanın tek olarak tüketilmesidir. İnce ince kıyılan kırmızı lahana, tuzla ovulur. On dakika kadar yumuşaması beklenir. Ardından, isteğe göre, zeytinyağı, limon ya da sirke eklenir. Kırmızı lahana, sıklıkla havuç rendesiyle birlikte salata haline getirilir. Yoğurt, ceviz, maydanoz gibi malzemeler eklenerek yapılan farklı kırmızı lahana salataları da vardır.

Kırmızı Lahana Turşusu

Kırmızı lahana turşusu yapmak için, yıkanıp temizlenen bir adet orta boy lahana, ince ince kıyılır ve yumuşaması için, 1 tatlı kaşığı tuzla ovulur. Turşunun bozulmasını engellemek için kaya tuzu kullanılması önerilmektedir. On dakika kadar bekletildikten sonra, durulamadan kavanoza yerleştirilir. Üzerine, 1 su bardağı sirke, 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon kuzu karıştırılarak dökülür. Kavanozun ağzı, hava almayacak biçimde sıkıca kapatıldıktan sonra, 3-4 gün buzdolabında bekletilir. Bu sürenin sonunda istendiği zaman tüketilebilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap