İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Kırmızı Pancar Fiyatları

Kırmızı Pancar Fiyatları

kırmızı-pancar

Birçok ülke mutfağında olduğu gibi Anadolu mutfağında da kendine yer edinmiş kırmızı pancar; kalorisi düşük, besin değeri ve su oranı yüksek bir kök sebzedir. Kırmızı pancar, Orta Çağ’dan bu yana, aynı zamanda, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

Kırmızı Pancar Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kırmızı pancar fiyatlarlarını belirleyen, üretim miktarı ve ürüne olan taleptir. Kırmızı pancarın bol üretimi fiyatı düşürür; iklim koşulları ya da diğer nedenlerle az üretildiği dönemlerde ise fiyatı yükselir.

Kırmızı Pancar Nerede Yetişir?

Kırmızı pancar, ülkemizde, en çok, Akdeniz kıyı şeridi, Ege sahilleri ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Organik bakımdan zengin, kil içerikli topraklar, kırmızı pancar yetiştirilmesi için daha uygundur.

Kırmızı Pancarın Faydaları

Kırmızı pancar; su miktarı ve protein oranı yüksek; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum gibi değerli mineraller ve A, B6, C, E, K vitaminleri açısından zengin bir sebzedir.

Kırmızı pancar, özellikle suyu, tansiyonu birkaç saat içerisinde düşürmektedir.

Kırmızı pancarda bulunan nitrat, kan damarlarının genişlemesini, böylelikle beyne daha fazla kan akışını sağlayarak, zihinsel işlevleri geliştirir.

Kırmızı pancarın antioksidan içeriği, kanseri önleyebilmektedir. Yapılan çalışmalar, kırmızı pancarın cilt ve akciğer kanserlerini engellediğini; lösemi tedavisinde yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.

Kırmızı pancarın içerdiği alfa-lipoik asit denilen antioksidan, glikoz düzeyini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardım etmektedir.

Kırmızı pancar; düşük kalorili bir besindir; bu özelliğiyle kilo kaybını sağlar. Ayrıca, içeriğindeki lif, tokluk duygusunu artırır, iştahı azaltır. Kırmızı pancarın bu lifli yapısı, bağırsak fonksiyonlarını da olumlu etkiler, kabızlığı, hazımsızlığı, şişkinliği önler; kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.

Kırmızı pancarda, betalain adı verilen pigmentler bulunmaktadır. Bunlar, anti-enflamatuar özelliğe sahiptir, ağrıların azaltılmasını sağlar.

Kırmızı pancarda yüksek oranda bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, birçok hastalığın gelişmesini engeller.

Kırmızı Pancar Nasıl Yenir?

Kırmızı pancar, ülkemizde, pancar yemeği, pancar salatası, pancar kavurması ve pancar turşusu yapılarak tüketilir. Pancarın suyu da içilmektedir.

Kırmızı Pancar Salatası

Kırmızı pancar salatası yapmak için; üç orta boy pancar, temizlenip, su dolu bir tencerede, yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 25 dakika haşlanır. Ardından suyu süzülerek kabukları soyulur. İri rendeyle rendelenir. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limonun suyu, bir kasede iyice çırpılır ve tuz eklenir. Hazırlanan sos pancara eklenip karıştırılır. Üzerine ceviz parçaları serpiştirilerek servis edilir. Haşlanan kırmızı pancar yoğurtla karıştırılarak da salata haline getirilebilir.

Kırmızı Pancar Turşusu

Kırmızı pancar turşusu için, pancarların dış kabuğu soyulur ve yıkanır. Bir tencerede, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Daha sonra kabuğu soyulur ve dörde bölünür. Cam bir kavanoza, pancarlar, sarımsak, tuz ve haşlanan pancarın suyu da eklendikten sonra, kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Kapak hiç açılmadan bir hafta beklenir. Bir hafta sonra, istenildiği zaman açılarak tüketilebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap