İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Pamuk Fiyatları

Pamuk Fiyatları

pamuk

Pamuk denince akla elbette ki Türkiye geliyor. Türkiye’nin pek çok noktasında özelikle de Ege bölgesinde pamuk yetiştiriciliği yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Vadeli işlem borsasında işlem gören pamuk fiyatları son dönemde düşüşüyle dikkatleri çekiyor. Dalgalı emtialardan olan pamuk fiyatları yükselecek diye düşünenler var iken aksini iddia edenler de oluyor. Pamuk fiyatları düşüşü ile üreticileri de etkiliyor. Düşen pamuk fiyatları bu yıl tekstil ürünlerinin yeterli talep görmemesiyle de bağlantılıdır. Pandemi pamuk fiyatlarını da dolaylı yoldan etkiliyor. Yetkililer üretimin fazla tüketimin az olmasının pamuk fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Pamuk fiyatları o yıl alınan verime göre de farklılık gösteriyor. ABD, Çin, Hindistan ve Pakistan dünyada pamuk üretiminde ilk sıralarda olurken Türkiye bu ülkeleri yakından takip ediyor. İlk üçü oluşturan ülkelerin pamuk fiyatları üzerindeki etkisi oldukça yüksek görülüyor. Dünyada pamuk fiyatları üretilen pamuk cinsine göre farklılık gösterebiliyor. Dünya borsalarında yer alan pamuğu biraz tanıyalım. Pamuk fiyatları? Pamuk nedir? Pamuk özellikleri nelerdir? Nerelerde kullanılır? Pamuk nasıl yetişir? Gibi soruların yanıtını arıyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Sizler için ayrıntılarıyla beraber tüm bu soruları cevapladık…

Pamuk Nedir?

Pamuk ebegümeci ailesinden gelen tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor. Afrika’da pamuk bitkisi çok yıllık yani pamuk ağacı olan cinsleri de bulunuyor. Fiziksel olarak bakıldığında pamuk bitkisi ana hatları ile altı bölümden oluşuyor; çiçek, meyve, tohum, yaprak, sap ve kök. Pamuk bitkisi boy olarak 60-120 cm arasında görülüyor, ağaç boyları ise 5-6 metreyi bulabiliyor. Kazık köklere sahip olan pamuğun kökleri toprak zemininin 40 ila 100 cm derinlerine inebiliyor. Pamuk gövdeleri ise dik bir yapıda olup üzerinde çokça tüycüklerle kaplı oluyor. Pamuk bitkisinin çiçekleri yaprakları üzerinde ayrı ayrı konumlanmış şekilde bulunuyor. Yaprakları ve gövdesi siyaha yakın renk de oluyor. Meyvesi ise çiçek açtıktan sonra 3-5 bölümlü kapsülü oluşturuyor.

Kiminde bu kapsül açık olurken kimi pamuk bitkisinde kapalı olabiliyor. Pamuk bitkisinde oluşan kapsül koza olarak belirtiliyor. Kozanın her bölümünde siyahımsı renklere sahip, şekil olarak oval ve üstü beyaz liflerle örtülü 5-10 tohum taşıyor. Pamuk fiyatları kozanın içinde oluşan beyaz lifin uzunluk, kalınlık ve kalitesine göre değişiyor. Pamuk fiyatları bölgesel olarak yetiştirilen ve farklı isimlerde sunulan pamuklar arasında değişiklik gösteriyor.Ham pamuk çiğitli yani tohumlu olarak toplanıyor. Pamuk fiyatları çiğitli ve çiğitsiz olarak farklı olabiliyor. Çiğitli pamuk satın alanlar çırçır makinesinden geçirdikleri pamukları endüstri de kullanıyor. Pamuk fiyatları endüstri alanında etkisini gösteriyor. Kullanılan birçok alanla örneğin; giyim, ev eşyası, kozmetik vb. üzerinde pamuk fiyatları etkili oluyor.

Pamuk Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Antik kazı çalışmaları sonuçlarına göre Güney Amerika ve Hindistan’da yıllardır üretimi ve kullanımı olan pamuk günümüzde de birçok alanda ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Pamuğun özellikleri ve kullanım alanları ile hala itibarını koruyor.Birçok alanda karşımıza çıkan pamuğun özellikleri ve kullanım alanları;

  • Pamuk yumuşak dokusu ile kozmetik sektöründe kullanılır; makyaj pamukları, kulak temizleme çubukları vb.
  • Endüstriyel olarak kıyafet üretiminde kot ürünleri daha dayanıklı ve kullanılabilir yapması, hava alan ve teri çekme özelliğiyle; tişört, pijama vb.
  • Tahriş ve alerjik reaksiyonunun az olmasıyla; bebek bezi, hijyenürünleri vb.
  • Pamuk tohumda bulunan linter kısmı selüloz sağladığı için; patlayıcı, plastik vb.
  • Pamuk tohumu ezildiğinde yağ elde edilir ve bu yağ; yemeklik, soslar vb.
  • Tohumlar ezilip yağı alındıktan sonra kabuklar ve küpse; hayvancılık alanında, kümes hayvanları yemi ve gübre olarak kullanılıyor.

Farklı alanlarda kullanılan pamuk ülkemizde Çukurova bölgesi, Ege bölgesi ve Antalya bölgelerinde pamuk üretimi yapılıyor. Pamuk fiyatları ekonomik olarak ülkemize getiri sağlıyor. Yüksek ihracatı yapılan pamuk fiyatları önem taşıyor.

Pamuk Nasıl Yetiştirilir?

Ekonomik getirisi de son derece büyük olan pamuk fiyatları, üreticinin pamuk kalitesine göre farklılık gösteriyor. Pamuk nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını maddeler halinde sıraladık;

  • Pamuk bütün topraklarda yetişebilirken alüviyelli ve derin, işlemesi kolay ve su tutma yeteneği gelişmiş topraklar pamuk verimliliği için uygun oluyor,
  • Pamuk ekimine geçmeden önce toprak hazırlığı önemli oluyor; toprağın yabancı ot temizliği ve uzun süre pamuk yetiştirildiyse oluşan toprak altı pullanma, taban taşı denilen yüzeyin havalandırması yapılıyor,
  • Pamuk bitkisi sıcaklık olarak seçici davranıyor; yıllık ortalama sıcaklığın 20 derecelerde olduğu ve dikim zamanı su isteyen ama hasat zamanı su istemeyen yapıya sahip olduğu biliniyor.
  • Pamuk ekimleri ülkemizde nisan- mayıs aylarında yapılır,
  • Pamuk ekilirken tohum önemli bir etkiye sahiptir. Tohumda dikkat edilmesi gereken; esmer, yeşil ve seyrek havlı olmaması, tohumun iri ve dolgun yapıda olması önem gösteriyor.
  • Tohumu aldıktan sonra artık el ile dikim yapılmadığı için makinelerle 60-80 cm aralık bırakılarak çok derin olmayacak şekilde ekilir,
  • Toprağın nemini kontrol ederek ve bölge yağış durumuna göre ilk su verme süresi değişiklik gösterebilir,
  • Ekimden sonra oluşan yabancı otlar temizlenir,
  • Gübreleme ve ilaçlama yapılır,
  • Genellikle ekimden beş buçuk –altı ay sonrası hasat dönemi gelir.

Hasadı yapılan pamuk temizlenip, balyalama işlemi yapılarak satıcıya sunuluyor. Pamuk fiyatları sizin de dikkatinizi çekiyor ise yazımızın devamından pamuk fiyatları listesinin detaylarına ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap