İlginizi Çekebilir
Kıvırcık Fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Tere Fiyatları

Tere Fiyatları

teree

Turpgiller familyasından olan terenin 90’a yakın çeşidi bulunmaktadır. Bahçeteresi, çayırteresi, kışteresi gibi isimleri bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her verimli toprağında yetişebilmektedir. Genellikle tohumunu serperek yetişen tere piyasaya gününde sunulabilmesi için sera yöntemi veya alanı geniş tarlalarda yetişmektedir. Tutulan işçi sayesinde seralar ve tarlalardan toplanan tereler pazarlara veya halka arz edilmesi için yola çıkarılır. Tere fiyatları ürünün kalitesine göre belirlenmektedir. Tere fiyatlarının değişim sebebi ise sezonu yetiştirilme tarzı ve sahip olduğu konuma göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tere Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Tere fiyatları her bölgede her şehirde farklı çeşitleri ile satılabilmektedir. 90’a yakın türü sayesinde her yerde yetişebilmektedir. Tere faydalarından çok et ürünlerinin yanında veya salatalarında tüketildikleri için sevilen bir ot türüdür. Terenin fiyatları pazardaki satış artışına ve yetişme yerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden tere bitkisinin fiyatları her bölgede değişiklik gösterebilmektedir. Tere fiyatları piyasada yetişme yerine, pazardaki talep artışına göre belirlenebilmektedir. Ya da tarlası olan bir kişi kendi bahçesinde yetiştiriyor ve piyasaya sunuyor ise piyasadaki Pazar fiyatlarına göre biraz az veya fiyat arttırarak da fiyat belirleyebilmektedir. Genellikle Pazar veya marketlerde satılan tereler boğum şeklinde ve boğum fiyatı belirlenerek satılmaktadır.

Tere Nedir? Nerede Yetişir?

Tere turpgiller familyasından gelen yeşil yapraklı bir bitki türüdür. Bu bitki daha çok mutfaklarda salata şeklinde tüketilmektedir. Özellikle et ürünlerinde tercih edilmektedir. Besin değerinden fazla zengin olan terenin 90’a yakın çeşidi bulunmaktadır. Tere otu acımsı ve yavan bir tadı olmasının yanı sıra pek çok kişi tarafından tüketilmektedir. Yaprakları salata olarak yenilebilen bir bitki türü olan tere hemen hemen Türkiye’nin yaz ayları hariç bütün aylarda yetişen bu bitki türü genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde ticari amaçla satılmaktadır. Maydanoz ve dereotu gibi yeşillik türleri arasında yer alan tere ülkede büyük bir üretim bandına sahip değildir. Ülkemizde hemen hemen 200 civarında tere yetiştirilmektedir.

Tere Faydaları

Maydanoz ve dereotu gibi yeşillik türlerine benzeyen tere koku ile diğer yeşilliklerden ayrılmaktadır. Salata olarak hemen hemen her yemekte yenilen tere daha çok et ürünlerine aroma verdiği için tercih edilmektedir. Anadolu’da bolca yetişen tere otunun asıl vatanı ise Asya’dır. Bununla birlikte karaciğere çok faydası olan tere otunun sigaranın vücuda verdiği zararları da azaltmaktadır. Tere otunun insan sağlığına birden fazla iyi yönde etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde demir kaynağı sayesinde idrar sorununu çözmekte, içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde kanser riskini azaltmakta, nezle ve grip hastalıklarına iyi gelmekte ve nane gibi rahatlatma özelliğine sahip bir bitki türüdür.

Tere Nasıl Tüketilir?

Tere otu diğer yeşillik türü olan nane ve maydanoz gibi çiğ tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Genellikle tere pişirilmeden tüketilmektedir. Daha çok et ürünlerinin yanında tüketilen tere salatalara da konulabilmektedir. Lezzeti ve kokusuyla tere otu sandviçlere renk ve tat katması içinde kullanılmaktadır. Değişik ve güzel bir kokusu olan tere otu her damağa hitap etmeyebilmektedir. Acımsı bir tadı olan tere otu acımsı bir tat sevenlerin damak tadına daha çok hitap etmektedir.

Tere Nasıl Saklanır?

Tere olarak bilinen bu sebze turpgiller ailesinden geldiğinden dolayı acı bir tadı ve baharat armalı bir tadı bulunmaktadır. Maydanoz ve nane gibi alındıktan sonra hemen tüketilmediği zamanlarda yeşil yaprakları çabuk bozulabilecektir. Tere hassas bir bitki olduğundan dolayı doğru bir şekilde muhafaza edilmez ise çabuk bozulabilmektedir. Tere otu alındıktan sonra güzelce yıkanmalı ve şirke suyunda bekletilmelidir. Yapılan bu işlem tere oyunun kirinden arınmasıdır. Daha sonraları yıkanan tereleri üzerinde su kalmayacak bir şekilde kurutarak dolapta muhafaza edilmelidir. Böylelikle tereler buzdolabında bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap