Yer elması, bugün lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle ilgilenen hemen hemen herkes tarafından bilinen bir kök sebzedir. Bitki kökenli bu tıbbi ürün 18. yüzyılda ülkemize Kuzey Amerika’dan getirildi. O zamandan beri yer elması geniş ülkemizin enginliğinde kök saldı. Hızla yayıldı, ancak bugün özellikle popüler. Nedeni ise yer alması fiyatları gibi detaylara aldırış etmememizi sağlayan sağlığa faydaları!
Gösterişsiz görünümü nedeniyle, yer elması en uygun olmayan topraklarda, yetersiz aydınlatılmış alanlarda bile yetiştirilmektedir. Nem, ışık eksikliği, düşük toprak doygunluğu, yer elması için bir engel değildir. Ancak bu bitkinin temel avantajı kesinlikle yetiştirme kolaylığı değildir. Yer elması insan vücuduna fayda sağlar. Bu yer elması fiyatları gibi önemsiz şeylere dikkat etmemeniz için yeterli bir nedendir.
Yer elmasının bugün bu kadar popüler olmasının nedeni budur. Bu bitkinin özelliklerini ve yer elması fiyatları gibi detayları daha detaylı ele alalım.
Güncel Yer Elması Fiyatları
Besin değeri yüksek ve popüler bir yiyecek olmasından dolayı yer elması fiyatları konusunda her zaman sansasyon yaratan bir besin olmuştur. Yetiştiriciliğinin kolay olmasına rağmen günümüzde yer elması fiyatları oldukça fazla cep yakabilmektedir. Yer elması fiyatları konusunda alternatiflere kaçmak istiyorsanız semt pazarları gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.
Yer Elması Özellikleri
Yer elması, ayçiçeği gibi sarı bir çiçekle 1.5-3 m yüksekliğe kadar büyüyen uzun, dayanıklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Herhangi bir toprakta büyüyebilir ancak gevrek, orta derecede iyi drene edilmiş toprağı tam güneşte kısmi gölgeye tercih eder. Ilıman iklimlerde en iyi sonucu verir. 3 metre uzunluğa kadar büyüyen ince kord benzeri rizomlara sahip lifli köklere sahiptir. Sapları 20 cm kadar uzar ve kalın, sert, çıkıntılı ve tüylüdür.
Yer Elması Yetiştiriciliği
Yer elması tohumdan değil yumrulardan üretilir. Mart ve Nisan aylarında bir semt pazarından veya market zincirinden yer elması satın alabilirsiniz.
Eğer kendiniz yetiştirmek istiyorsanız; İyi hazırlanmış toprağa ekin, 10-15 cm derinlikte yumru kökleri 30 cm aralıklarla dikin. Bir seraya sahipseniz veya özellikle yer elmaslarına düşkünseniz, boşluk 1.5 metre kadar olabilir. Yumrular ayrıca iyi kompostla doldurulmuş büyük bir küvet içinde yetiştirilebilir.
Saplar yaklaşık 30 cm uzunluğunda olduğunda, bitkilerin büyürken stabilize olmasına yardımcı olmak için etraflarına 30 cm 15 cm derinliğe kadar toprak çekin. Yaz ortasında sapları (çiçek başları dahil) yaklaşık 1,5 m’ye kadar kesin, böylece bitkiler rüzgârla sallanmayacak, böylece istifleme ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Şiddetli kuraklık durumlarında su takviye edebilirsiniz.
Bu bitkiler uzadıkça, etkili bir görünüm oluşturabilirler, ancak çok açık ve rüzgarlı yerlerde biraz desteğe ihtiyaç duyabilirler. Kalın kazıklardan ve sağlam sicimden yapılmış bir kafes yeterli olacaktır.
Yer Elması Faydaları
- Yer elması kalorisi orta derecede yüksektir; 100 g’da yaklaşık 73 kalori sağlar, bu da kabaca patatesinkine eşdeğerdir. Kök, ihmal edilebilir miktarda yağ içerir ve sıfır kolesterol içerir. Bununla birlikte, yüksek kaliteli fitokimyasal profili, küçük oranlarda mineral ve vitaminlerin yanı sıra diyet lifi (nişasta olmayan karbonhidratlar) ve antioksidanlardan oluşur.
- En iyi diyet lif kaynaklarından biridir, özellikle çözünür nişasta olmayan bir polisakkarit olan oligo-fruktoz inülin bakımından yüksektir. İnülin bir hormon olan insülin ile karıştırılmamalıdır. Kök, 1,6 mg veya % 4 lif sağlar. İnülin, insan vücudu içinde metabolizmaya uğramayan sıfır kalorili bir sakarin ve inert karbonhidrattır ve dolayısıyla; Bu yumruyu şeker hastaları ve diyetetikler için ideal bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
- Bu yumrudaki çözünebilen liflerin yanı sıra çözünmeyen lifler, bağırsaktaki nemi tutarak yiyeceklerin büyük bir bölümünü korur. Araştırmalar, diyette yeterli kaba yiyeceğin kabızlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Diyet lifleri ayrıca bağırsaktan toksik bileşikleri ortadan kaldırarak kolon kanserlerine karşı bir miktar koruma sağlar.