İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Kapari (Gebre Otu) Fiyatları

Kapari (Gebre Otu) Fiyatları

kapari-1

Kapari, birçok ülke mutfağında, çok uzun yıllardır kullanılmakta olan bir bitkidir. İnsan sağlığı için son derece faydalı olan kapari; gıda, ilaç, boya ve kozmetik sektörlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Halk arasında, geberotu, gebere, kepere, keper, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu, devedikeni, Hint hıyarı adlarıyla da bilinmektedir.

Kapari (Gebre Otu) Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kapari fiyatları, Türkiye’de serbest piyasa koşullarında, arz ve talebe bağlı olarak belirlenir.

Kapari Bitkisi Nedir, Nerede Yetişir?

Kapari; çalı biçiminde, çok yıllık, dikenli bir bitkidir. Boyu yaklaşık 1,5 metre kadardır. Uzun ömürlüdür, 200 yıl kadar yaşayabilir. Bu bitkinin günlük olarak toplanan tohumlarından turşu ya da salamura yapılır.

Kaparinin anavatanı Asya kıtasıdır, buradan diğer ülkelere yayılmıştır. Ülkemizde, Akdeniz ve Ege bölgesinde, kendiliğinden yetişmektedir. Anadolu’da yetişen en faydalı bitkilerden biri olarak kabul edilen kapari bitkisine, genellikle kuru ve taşlı arazilerde rastlanmaktadır. Kapari, doğal olarak yetişmesinin yanısıra, ekonomik değerinden dolayı, son yıllarda birçok çiftçi tarafından yetiştirilmektedir.

Kaparinin Faydaları

Kapari, A ve E vitamini başta olmak üzere, çok sayıda vitamin içerir. Bünyesinde bulunan flavonoid maddesi sayesinde antioksidan özellik gösterir; serbest radikallerle savaşarak, bunların idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Böylelikle, çok sayıda hastalığın önlenmesinde etkilidir.

Yapılan araştırmalar, kaparinin, MS (multipl skleroz) hastalığına iyi geldiğini ortaya koymaktadır.

Lif açısından zengin olan kapari, sindirim sistemi sorunlarının önüne geçer.

Kaparinin özellikle turşusu, uzun süreli tokluk hissi verir, bu nedenle diyetlerde kullanılabilir.

Kapari, insan bedenine enerji sağlar ve kronik yorgunluk yaşanma riskini azaltır.

Kaparide yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum, kemik ve diş gelişimi için son derece faydalıdır. Bu nedenle, özellikle gelişme çağındaki çocuklar ve osteoporoz riski olan yaşlılar için önerilmektedir.

İçeriğindeki demir sayesinde, kapari, ülkemizde özellikle çocuklar ve kadınlar arasında yaygın bir sorun olan demir eksikliği anemisiyle mücadele eder.

Akciğer sağlığı için de faydalı olan kaparinin, akciğerleri temizlemenin yanısıra, balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır.

Kapari, kanser hastalarında, tedavi sırasında düşen trombosit sayısının yükseltilmesini sağlar.

Kapari, bu faydalarının yanısıra; özellikle romatizmal ağrılarda, ağrı kesici etkisi yapar; güçlü bir idrar söktürücüdür; adet düzenini sağlar; hemeroid sorununun çözümünde etkilidir; karaciğer işlevlerini düzenler; bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek kabızlığı giderir; bağırsaktaki zararlı parazitlerin atılmasına yardım eder; içerdiği C vitamini nedeniyle, iskorbit hastalığını önler; cinsel gücü artırır; gut hastalığının tedavisine destek olur.

Kapari Nasıl Yenir?

Kapari, turşu ve salamura yapıldıktan sonra tüketilir. Bu haliyle, pizzalarda, böreklerde, salatalarda, balık ve et yemeklerinde, soslarda kullanılmaktadır. Ülkemizde, genellikle limon ya da sirke eklenerek turşusu yapılmaktadır. Olgunlaşmamış kaparinin yapraklarından salata da yapılmaktadır. Kapariden, reçel ya da marmelat da üretilmektedir. Kapari, çiğ olarak meyve gibi de tüketilebilir; ancak tadı çok keskindir, bu nedenle tercih edilmemektedir. Kaparinin zehirli bir bitki olduğu ve işlenmemiş halde tüketilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Kapari Turşusu

Kapari turşusu yapmak için, henüz tam olgunlaşmamış meyveler kullanılır. Bu meyveler, iyice yıkandıktan sonra, soğuk su ile dolu bir kapta bekletilir. Bu su, günde iki defa, kaparinin acı kokusu tamamen gidene kadar değiştirilir. Daha sonra cam bir kavanoza konulur. Üçte biri sirke olan, su ve sirke karışımı hazırlanır. Bu karışıma, uygun miktarda tuz eklenir ve kavanozdaki kaparilerin üzerine dökülür. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde saklanır. Kapari turşusu, yaklaşık üç hafta sonra, rengi değiştiği zaman yenilmeye hazır hale gelir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap