İlginizi Çekebilir
hindiba fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Börülce Fiyatları

Börülce Fiyatları

börülce

Börülce, baklagillerden familyasından bir bitkidir; fasulyeye benzer. Ülkemizde, yazın taze, kışın kuru halde sıklıkla tüketilmektedir.

Börülce Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Börülce fiyatları; serbest piyasa koşullarında, arz ve talebe uygun belirlenir. İklim koşullarındaki değişiklikler ve ihracat, arzı etkileyerek fiyatı artırabilir.

Börülce Nerede Yetişir?

Börülce, ülkemizde en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Bunun dışında, daha az olmak üzere, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de yetişmektedir. Börülce üretiminde başı çeken kentler; Muğla, Manisa ve Uşak’tır.

Börülcenin Faydaları

Börülce, zengin bir lif kaynağıdır. Bu nedenle, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar, kabızlığa iyi gelir; tokluk hissi yaratarak kilo almayı engeller. Lifli yapısıyla, şeker hastalarında kandaki şeker oranını dengeler; kalp hastalıkları riskini azaltır, tansiyonu düşürür.

Börülcenin içerdiği A Vitamini, göz sağlığı için son derece faydalıdır. A vitamini, aynı zamanda, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanseri önler.

Bütün fasulye türleri gibi, börülce de, demir açısından son derece zengindir. Bu yönüyle, ülkemizde yaygın olarak görülen demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılabilir.

Börülce, çinko açısından da çok zengindir. Çinko, hücrelerin yenilenmesini ve yaraların iyileşmesini sağlar. Hamilelikte, yeterli çinko alımı, bebeğin gelişimi için önemlidir.

Börülcede bulunan bir başka değerli mineral de, magnezyumdur. Magnezyum; kemiklerin gelişmesini sağlar; kanın pıhtılaşması için gereklidir; cinsel gücü artırır; uyku düzenine katkıda bulunur.

Kalp ve damar sağlığı için gerekli olan potasyum da, börülcede yüksek oranda bulunmaktadır. Potasyum; ayrıca, tansiyonu dengeler, beyne oksijen taşınması yoluyla zihinsel faaliyetleri destekler.

Börülcenin, kandaki yüksek kolesterol oranını azaltmak gibi bir faydası da vardır.

Börülce, iyi bir antioksidan kaynağıdır; vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek, birçok kronik hastalığın önüne geçer; bağışıklık sistemini güçlendirir; cildin güzelleşmesini sağlar.

Börülce Nasıl Yenir?

Anadolu mutfağında yaygın olarak tüketilen börülce; taze ve kuru olarak yenilebilir. Her ikisinden de yemek ve salata yapılabilir. Çanakkale yöresinde, börülce köftesi de yapılmaktadır.

Börülce Salatası

Börülce salatası, hem taze, hem de kuru börülceden yapılabilmektedir. Taze börülce, bir miktar haşlandıktan sonra; zeytinyağı, limon, nar ekşisi ya da sirke ile salata haline getirilebilir. Kuru börülce ise, bir gece önceden ıslatıldıktan sonra, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Gerek zeytinyağlı, gerek kuru börülce salatasına, isteğe göre; taze soğan, kırmızı ve yeşil biber, havuç rendesi, maydanoz, dereotu eklenebilir.

Börülce Yemeği

Taze börülce yemeği için; yarım kilogram börülce ayıklanır ve yıkanır. İki adet soğan yemeklik doğranır, birkaç diş sarımsak eklenerek zeytin yağında kavrulur. Üzerine börülceler ve 4 adet domates rendesi eklenir. Tuz ve karabiberin de eklenmesinden sonra orta ateşte pişirilir. Kuru börülce yemeği için ise; bir gece önceden ıslatılmış 1 su bardağı börülce, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından, aynı taze börülce yemeğindeki malzemeler ve yöntemle pişirilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap