İlginizi Çekebilir
karpuz fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Yaban Mersini Fiyatları

Yaban Mersini Fiyatları

YABAN-MERSİNİ

Ayıüzümü olarak da bilinen yaban mersini fundagiller ailesinden bir üzümsü meyve türüdür. Serin ve dağlık bölgelerde yetişen yaban mersini faydaları ile insanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Türkiye’de de yetişen ve fazlasıyla tüketilen yaban mersini Karadeniz bölgesinin yüksekçe bölgelerinde üretilmektedir.

Güncel Yaban Mersini Fiyatları

Yaban mersini fiyat olarak o yılın yetiştirilme oranına göre değişkenlik gösterebilmektedir. 1906 yılı ile birlikte Amerika’da yapılan ıslah çalışmalarından sonra içerisindeki faydaların daha çok fark edildiği yaban mersini bu sebeple çok fazla tüketilmekte ve birçok sektörde kullanım alanında olabilmektedir. Ülkemizde birçok farklı isimle adlandırılan yaban mersini her bölgede farklı bir isim ile ifade edilmektedir.

Yaban Mersini Kullanım Alanları Nelerdir?

Yaban mersini içerisinde barındırdığı maddeler ve vücut için takviye ürünler sebebiyle birçok alanda kullanılmaktadır. Bahçe bitkilerinden biri olan yaban mersini bu alanda en çok antioksidan barındıran bitki olarak kabul edilmektedir. Öncelikle meyve olarak kullanılmakta ve bu anlamda antioksidan etkisi ile çok faydalı bir besin olmaktadır. Meyve olarak tüketilmesinin yanında meyve suyu olarak da kullanımı söz konusu olmaktadır. Diğer meyveler ile kokteyl şeklinde de tüketilen yaban mersini tek başına da içilebilmektedir. İlaç sanayisinde fazlasıyla kullanımı söz konusu olan yaban mersininin meyvesi, çiçeği, kökü ve yaprakları bu alanda fazlasıyla kullanılmaktadır. Birçok ilaçta kullanılan yaban mersini doğal alternatif tıp ilaçlarında da geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Yaban mersini süt ve süt ürünleri ile birlikte dondurma ve tatlı gibi şeylerde kullanılmaktadır. Bazı yoğurt çeşitlerinde de kullanılan yaban mersininin kullanım alanları oldukça fazladır. Kuru meyve olarak da yine kullanımı sağlanan yaban mersini ayrıca kek, ekmek, çörek gibi unlu mamuller ile de kullanılmaktadır. Baharat sanayisinde yine kullanımı söz konusu olan yaban mersini meyve salatalarında yine vazgeçilmez bir aroma olarak kullanılmaktadır. Tek başına reçel olarak da kullanılan yaban mersini konserve sanayisinde de yine kullanılmaktadır. İçecek olarak kullanıldığı diğer alanlara bakacak olursak çay olarak kullanıldığını da söylemekte fayda olacaktır. Ayrıca içerisinde barındırdığı antioksidan etki ile vücuda çok faydalı olan yaban mersini birçok diyetisyenin diyet programlarında yer almaktadır.

Yaban Mersin’i Meyvesinin Faydaları

Sayısız faydası bulunan ve ilaç sektöründe de bu sebeple çokça kullanılan yaban mersininin bazı faydalarına bakacak olursak; gözlere olan etkisinden bahsetmek gerekir. Görme bozuklukları gibi sorunların üstesinden gelmekte fayda sağlayan yaban mersini; göz yorgunluğu, miyop, katarakt ve daha birçok göz sorununda yavaşlatıcı etki sunmaktadır. Gece görüşlerinde bile kullanılması tavsiye edilen yaban mersininin gözlere bu denli büyük faydaları olması sebebiyle göz doktorları için de hastalarına tavsiye niteliği taşımaktadır. Bazı bağırsak ve mide sorunları için de yine kullanılan yaban mersini mide bulantısı, ülser gibi sorunlara oldukça faydalı olmaktadır. Kabızlık gibi sorunlara karşı da yine en çok tavsiye edilen besinlerden biri yaban mersinidir. Kan şekerinde de düzenleyici unsur olan yaban mersini birçok iltihaplanma gibi soruna da çözüm olmaktadır. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek olan yaban mersininin bir diğer faydasına gelecek olursak; antioksidan etkisi ile damarların sertleşmesini önlemekte ve kanın pıhtılaşmasına engel olmaktadır. Bu sebeple damarların daha sağlıklı çalışmasına sebep olan yaban mersini vücutta varis gibi sorunların da etkili çözümü olmaktadır. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid gibi sorunların çözümünde de kullanılan yaban mersini zekayı geliştirmesi ile de bilinmektedir. Zekayı geliştiren 7 besinden biri olan yaban mersini bu unvanı ise son yapılan deneyler sonucunda kazanmıştır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap