İlginizi Çekebilir
ayva-fiyatlari
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Brüksel Lahanası Fiyatları

Brüksel Lahanası Fiyatları

BRÜKSEL-LAHANASI

Brüksel lahanası, yan tomurcukların küçük yuvarlak vejetatif tomurcuklar halinde geliştiği, ekili bir Brassica oleracea türüdür. Ilıman bölgelerde oldukça popüler sebzelerdir. Çiçeklenme döneminde uzun bir süre olgunlaşan çok sayıda çiçek taşır. Brüksel lahanası çeşitleri birbirleriyle ve türler (lahana, karnabahar, calabrese) ve yabani otlu brassicas içindeki diğer türlerle kolayca çapraz döllenir.

Türkiye’de ise brüksel lahanası yetiştiriciliği genellikle sıcak değil serin bölgelerde yapılmaktadır. 15-20 derece arası sıcaklıklar brüksel lahanası yetiştirmek için oldukça uygundur. Bu bitki oldukça dayanıklıdır. -10 dereceye kadar varan sıcaklıklara dahi dayanabilmektedir. Peki, son dönemde oldukça sansasyon konusu olan brüksel lahanası fiyatları nedir? Brüksel lahanası fiyatları gibi detayları belirleyen faktörler nelerdir? Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan brüksel lahanası fiyatları hakkında çok değerli bilgiler edinebileceğiniz içeriğimize devam edelim.

Güncel Brüksel Lahanası Fiyatları

Günümüzde brüksel lahanaları konusunda fiyat uçurumu gün geçtikçe büyümektedir. Brüksel lahanası, sebze pazarına ilişkin tutarsızlıkların en çok etkilediği sebzelerden biridir. Üreticinin elinden 5-6 TL gibi rakamlardan çıkan brüksel lahanası, tüketiciye gelene kadar 20-25 TL fiyat etiketine sahip olabiliyor. Brüksel lahanası konusunda en önemli illerimizden biri olan Bursa’da yer alan üreticiler dahi bu durumdan şikayetçiler. Üreticilerin bu maliyetler ve satış fiyatları ile ayakta kalamayacağını belirtmekteler.

2020 yılı Aralık ayı itibariyle semt pazarlarında ve marketlerde brüksel lahanası fiyatları aralığı 15-25 TL arasında değişmektedir.

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Brüksel lahanası yetiştiriciliği, brüksel lahanası fiyatları konusunda belirleyici detaylardan biridir. Ülkemizde bu sebzeye ilişkin ne kadar başarılı ve deneyimli yetiştiriciler olsa da fiyat tutarsızlıklarını ne yazık ki önleyememektedirler.

  •          Beklenen ilk dondan 6-10 hafta önce Brüksel lahanası dikilir.
  •          Tam güneş açısına ve zengin toprağa sahip bir ekim bölgesi seçilir.
  •          Brüksel lahanası tohumları 7-8 cm aralıklarla veya fideleri 25-45 cm aralıklarla dikilir.
  •          Brüksel lahanasına sabit, tutarlı nem sağlanır.
  •          Ekimden bir ay sonra gübrelemeye başlanır.
  •          Lahana solucanlarına dikkat edilir ve rastlanırsa bitki derhal tedavi edilir.
  •          Brüksel lahanası filizlerin çapı 3-4 cm olduğunda hasat edilir.

Bu şekilde anlatıldığında brüksel lahanası yetiştiriciliği ne kadar kolay gözükse de aslında yetiştirilmesi kolay bir sebze türü değildir. Bu da brüksel lahanası fiyatları arasındaki belirleyici detaylardan biri olmaktadır.

Brüksel Lahanasının Faydaları

Antioksidan bakımından zengindirler

Brüksel lahanası, hücrelerinizdeki stres (os) miktarını azaltabilen besin maddeleri taşıyan bir sebzedir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, günde 300 gram brüksel lahanası yiyen katılımcıların, hücrelerindeki OS’den kaynaklanan hasarı % 28 oranında azalttığını buldu.

Sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilirler

Brüksel lahanası gibi turpgillere benzeyen çok sayıda sebze yemenin diyabet riskini azaltabileceğini kanıtlayan çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bunun nedeni, şekerin kana emilimini yavaşlatan yüksek lif seviyeleridir.

Enflamasyonu azaltabilirler

Büyük bir çalışma, çok sayıda turpgil sebzesini yemenin kandaki daha düşük seviyelerde enflamatuar belirteçlerle bağlantılı olduğunu buldu.

Ayrıca, brüksel lahanasındaki yüksek antioksidanlar, iltihaplanmaya neden olabilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.

Brüksel lahanası yemenin yolları

  • Sebzeli kebaplar yapın: Brüksel lahanasını şişlere geçirmeden önce az yağlı bir İtalyan sosuyla biraz biber ve mantarla marine edin. Izgaranın altına dört dakika veya yumuşayana kadar yerleştirin.
  • Haşlayın: Brüksel lahanasını bir buzlu şoka daldırmadan önce suda beş dakika kaynatın. Taze limon suyu, balzamik sirke eklemeden önce sarımsak ve soğanla soteleyin ve hepsini bir araya getirin. Üzerine parmesan peyniri serpebilirsiniz.
  • Kızartın: Brüksel lahanasını 200C’de 40 dakika fırına koyun. Zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırın.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap