İlginizi Çekebilir
Çavdar Fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Ahududu Fiyatları

Ahududu Fiyatları

ahudu

Süper bir besin olan ahududu; frambuaz, ağaç çileği, dağ çileği gibi isimlerle de bilinmektedir; zaman zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Son derece şifalı bir bitkidir.

Ahududu Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ahududu, hem doğada kendiliğinden yetişir; hem de yetiştiriciliği yapılır. Doğal olanlar için, bir bölgede ne kadar ahududu yetiştiği ve hangi koşullarda toplandığı, fiyatı belirleyen temel faktördür. Yetiştirme ahududu fiyatı ise; maliyet, arz miktarı ve talep tarafından belirlenir.

Ahududu (Frambuaz) Nedir?

Gülgiller familyasına ait olan ahududu, çalı halinde ve dikenli bir bitkidir. Boyu 50-100 cm arasındadır.  Görünüm olarak çileğe ya da duta benzer, kırmızı renkli, tatlı, sulu ve güzel kokulu bir meyvesi vardır. Yaz ve sonbahar aylarında meyve verir. Bu meyveler, çiğ olarak tüketilebildiği gibi, kurutulup da yenebilir. Ahududunun, reçeli, pekmezi, likörü, sosu ve şurubu yapılır. Ahududu yaprakları da, ister taze ister kurutularak, bitki çayında kullanılır.

Ahududu Nerede Yetişir?

Ülkemizin Ege bölgesi, ahududunun anavatanıdır; bu nedenle ülkemiz, ahududunun yetişmesi açısından son derece uygun koşullara sahiptir. Ahududuya hemen her bölgede rastlanmasına rağmen; özellikle Ege Bölgesi ve Kuzey Anadolu’da yoğun olarak yetişmektedir. Ahududu, 900-2200 metre yükseklikler arasında, genellikle ormanların açıklık bölgelerinde, çayırlık kenarlarında yetişir. Nemli iklimde kolay ürer. Kesilmediği sürece meyve vermeye devam eder. Organik maddeler açısından zengin, su tutma kapasitesi yüksek, derin toprakları sever; kireçli ve tuzlu topraklar, ahududu yetiştirmek için uygun değildir. Toprağı sürekli nemli olmalıdır. 

Ahududunun (Frambuaz) Faydaları

Ahududu, tam bir şifa kaynağıdır. Lifli bir yapıda olan ahududunun içeriğinde; demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko, sodyum gibi mineraller; C, B6, B12, A, E, D, K gibi vitaminler bulunmaktadır.

Ahududu, kolesterol içermez; çok az yağ ve bol miktarda lif içerir. Bu özelliğiyle, tam bir diyet dostudur. İştahı keser, tok tutar.

Ahududunun içeriğinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak, kansere karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalar; ahududunun, meme, ağız, kolon ve prostat kanserlerinin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Antioksidanlar, aynı zamanda, yaşlanmayı geciktirme özelliğine sahiptir.

Ahudududa bol bulunan flavonidler, eklem rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Flavonidler, ayrıca, kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar.

Sindirim sistemi sağlığı açısından, ahududu çok değerli bir besindir; bağırsak fonksiyonlarını düzenler.

Ahudududaki liflerin diğer faydaları ise; kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıklardan korunmayı sağlaması; hipertansiyonu engellemesi; bağışıklık sistemini güçlendirmesi; enfeksiyonu azaltması; gastrointestinal hastalıklarının gelişiminin önüne geçmesidir.

Ahudududaki C vitamini, gözleri ultraviyole ışınlarından koruyarak, göz sağlığını destekler.

Ahududu ayrıca, iyi bir idrar söktürücüdür; iştah açıcı etkisi vardır; antiseptik özelliğiyle mikropları öldürür; ateşi düşürür ve sakinleştirir; vücudu dinçleştirir; bademcik, boğaz ve göz iltihaplarına iyi gelir.

Bütün bu faydalarına rağmen, mide ülseri olanların, ahududu tüketmemeleri önerilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap