İlginizi Çekebilir
Pazı Fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Altın Çilek Fiyatları

Altın Çilek Fiyatları

altınçilek

Altın çilek, ülkemizde son yıllarda tanınan ve popüler olan bir meyvedir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır.

Altın Çilek Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Altın çilek fiyatlarını belirleyen, piyasa koşullarıdır; fiyat, arz ve talebe bağlı olarak oluşur.

Altın Çilek Nedir?

Adını renginden alan altın çilek; yuvarlak, pürüzsüz, sarı – turuncu parlak renkli, tatlı bir meyvedir. Ağırlığı 5-7 gram arasındadır. Tazeyken, sarımsı, meyveyi böceklerden koruyan bir kabukla kaplıdır; bu kabuk çıkarıldıktan sonra yenilir. Tadı, çilek ve ananas karışımını andırır. 0,5-3 metre yükseklikteki çalı tipi bir bitki üzerinde yetişir. Altın çileğin onlarca türü vardır, ama hepsi yenmemektedir. Ana yurdu olan Güney Amerika’dan dünyaya yayılmıştır. Antik çağlardan bu yana şifalı yönü bilinmekte ve çeşitli tedaviler için kullanılmaktadır.

Altın Çilek Nerede Yetişir?

İnka ya da Peru eriği olarak da bilinen altın çileğin anavatanı Güney Amerika’dır. Dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda, özellikle Akdeniz bölgesinde üretimi artmıştır. Altın çilek, güneşli ve ılıman iklimleri sever.

Altın Çileğin Faydaları

Altın çilek, bilinen en fazla lif içeriğine sahip meyvedir. Vitamin ve mineral deposu olan altın çileğin içeriğinde; A, B1, B2, B3, C ve E vitaminlerinin yanısıra; potasyum, manganez, magnezyum, demir, sodyum, potasyum gibi değerli mineraller bulunmaktadır.

Altın çilek, tam bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşır; bakteri ve virüsleri yok eder; kanser dahil birçok hastalığın önlenmesini sağlar.

Bir lif deposu olan altın çilek, bu özelliğiyle, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar; bağırsakları toksik maddelerden arındırır; bağırsaklardaki faydalı bakterilerin yaşamını destekler.

Altın çilek, insülin salımını dengeleyerek, diyabet hastalarının, kan şekerini kontrol etmelerine yardımcı olur.

Diyetlerde sıklıkla kullanılan altın çilek; lifli yapıda olduğu için uzun süre tok tutar. Aynı zamanda, düşük kalorilidir ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.

Altın çilek, bağışıklık sisteminin dostudur. İçeriğindeki C vitamini, vücudu, özellikle kış aylarında yaşanan grip gibi hastalıklardan korur.

Altın çilekte yüksek oranda bulunan demir, ülkemizde yaygın bir sağlık sorunu olan demir eksikliği anemisinin tedavisi açısından son derece faydalıdır.

Altın çilek; ayrıca, kolesterolü düşürür; kalp ve damar sağlığı için faydalıdır; cildi yaşlanma etkilerinden korur ve güzelleştirir, sivilce ve akne oluşumunu engeller; saç dökülmesini engeller; ödem ve iltihap oluşumunun önüne geçer; göz sağlığı için faydalıdır, yaşlılığa bağlı görme kayıplarını önler; kan dolaşımını düzenler; kanamaları azaltır.

Altın Çilek Nasıl Tüketilir?

Taze ya da kurutulmuş olarak yenilebilen altın çilek; lezzetli aroması nedeniyle, dondurmalarda ve pastalarda da kullanılmaktadır. Ülkemizde, altın çileğin marmelatı ve reçeli de yapılmaktadır. Altın çilek, çeşitli salataların, keklerin ve sosların yapımında da kullanılmaktadır. Eritilmiş çikolata ya da karamele batırılıp tatlı olarak da tüketilmektedir. Kurusundan ya da yaprakların çay yapımı da, giderek yaygınlaşmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap