İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Bal Kabağı Fiyatları

Bal Kabağı Fiyatları

balkabagi

Kış aylarında sofralara lezzet katan bal kabağı, kabuklu ve etli, turuncu renkli bir meyvedir. İki farklı türü vardır; biri yuvarlak ve hafif basıktır, diğeri ise uzun ve silindir biçimlidir.

Bal Kabağı Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Bal kabağı fiyatları, arz ve talep tarafından belirlenir. İklim koşullarındaki değişiklikler ürün miktarını, dolayısıyla fiyatı etkiler.

Bal Kabağı Nerede Yetişir?

Ana vatanı Meksika olan bal kabağı, bütün kıtalarda yetişen bir meyvedir. Sert iklim koşullarına dayanıklı, bakımı ve yetiştirmesi kolay olan bal kabağı, ülkemizde; Ege, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.

Bal Kabağının Faydaları

  • Bal kabağı, yüksek oranda A vitamini içermektedir. A vitamini; göz ve cilt sağlığı, bağışıklık sistemi için son derece gereklidir. A vitamininin kanserle savaşma özelliği de vardır.
  • Bal kabağında bulunan beta karoten, güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, hücre hasarlarını azaltarak vücudu yaşlılık etkilerinden ve birçok hastalıktan korur.
  • Bal kabağının içeriğinde yer alan potasyum; kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu dengeler, böbrek taşı riskini önler.
  • İçeriğindeki yüksek lif miktarı nedeniyle, bal kabağı, kolesterolün dengelenmesinde kullanılır.

Ayrıca lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar, bu özelliğiyle diyetlerde kullanılabilir. Lifler, sindirim sistemi için de gereklidir; bağırsakların çalışmasını sağlar.

  • Bal kabağında C vitamini de bulunmaktadır. C vitamininin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, cilt sağlığını olumlu etkilediği bilinmektedir.
  • E vitamini, güçlü bir antioksidandır. Bal kabağında bulunan bu vitamin; yaraların iyileşmesini hızlandırır, damar tıkanıklıklarını engeller, cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kemiklerin güçlenmesini sağlayan, dokuların yenilenmesini yardımcı olan bakır ve çinko bal kabağının içeriğinde yer almaktadır. Osteoporoz (kemik erimesi) sorunu olanlara, kabak çekirdeği tüketmeleri önerilmektedir.
  • Bal kabağının içerdiği magnezyum, sağlık için değerli bir mineraldir. Özellikle sinir sistemi sağlığı için gereklidir.

Bal Kabağı Nasıl Yenir?

Bal kabağından çok farklı yemekler, salatalar ve tatlılar yapılmaktadır. Bal kabağı çorbası, bal kabağı kızartması, bal kabağı haşlama, bal kabaklı humus ve falafel, bulgurlu nohutlu bal kabağı, bal kabaklı börek, bal kabağı reçeli, bal kabağı salatası, bal kabağı tatlısı, bal kabaklı kek, bal kabaklı pay, bunlardan bir bölümüdür. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bal kabağı dolması, çok sık yapılmayan, ancak son derece lezzetli özel bir yemektir.

Bal Kabağı Çorbası

Kış sofralarına sağlık ve lezzet katan bal kabağı çorbası yapmak son derece kolaydır. 3 dilim bal kabağı, temizlendikten sonra küp şeklinde doğranır ve yıkanır. 2 litre suyla birlikte tencereye konulur; 1 adet patates rendesi eklenir ve kaynatılır. Rendelenmiş 1 adet havuç, küp şeklinde doğranmış 1 adet soğan ve 3 diş sarımsak, tavada sıvı yağla birlikte kavrulur ve tencereye eklenir. Üzerine bir bardak et suyu ve tuz eklendikten sonra, sebzeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Daha sonra, blenderda iyice karıştırılır ve üzerine 1 su bardağı süt ve istenilen baharatlar eklenir. Kısık ateşte 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra, çorba hazır olur.  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap