İlginizi Çekebilir
hindiba fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Beyaz Lahana Fiyatları

Beyaz Lahana Fiyatları

beyaz-lahana

Beyaz lahana; anavatanı Akdeniz ülkeleri olan, turpgiller familyasından, yaprakları açık yeşil – beyaz arasındaki tonlarda değişen bir sebzedir. Halk arasında kelem olarak da anılır.

Beyaz Lahana Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Beyaz lahana fiyatları, üretim miktarına ve talebe bağlı olarak, piyasa koşullarında belirlenmektedir.

Beyaz Lahana Nerede Yetişir?

Beyaz lahana, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Bir kış sebzesidir; serin, yağışlı, nemli iklimleri sever. Lahananın yetişmesi için, organik madde açısından zengin toprağa ihtiyaç vardır. Toprağın sürekli nemli tutulması, sağlıklı lahanalar elde edilmesi için önemlidir. 

Beyaz Lahananın Faydaları

Beyaz lahana, çok güçlü bir antioksidandır, serbest radikallerle savaşır. Bu özelliğiyle, gripten kansere kadar birçok hastalığın önlenmesini sağlar. Vücudu toksinlerden arındırarak, mide, prostat ve akciğer kanserlerinden korur. Bu etkisinden azami oranda faydalanabilmek için, çiğ olarak salatasını yaparak tüketmek ya da suyunu içmek gerekir. Yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek de, toksin atmada etkili bir yöntemdir. Lahana suyu, aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür.

Diyetlerde rahatlıkla kullanılabilen beyaz lahana, düşük kalorili bir besindir. Obezitenin önlenmesinde çok etkilidir.

Beyaz lahananın içeriğinde bulunan kükürt; gastrit ve ülsere karşı koruma sağlar, hazmı kolaylaştırır, iyileşme sürecini hızlandırır. Kükürt, aynı zamanda; sedef, egzama gibi deri hastalıklarında iyileştirici etkiye sahiptir; akne oluşumu engeller, cildi güzelleştirir.

Beyaz lahana; kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller aracılığıyla, kas ve kemikleri güçlendirir. İçeriğindeki potasyum ise, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde, tansiyonun dengelenmesinde etkilidir.

Beyaz Lahana Nasıl Yenir?

Beyaz lahana, çiğ olarak salata halinde tüketilebilir. Güçlü bir probiyotik olan turşusu yapılır. Lahana çorbası, kapuska ve lahana sarması, Türk mutfağında yaygın yemeklerdendir.

Beyaz Lahana Salatası

Beyaz lahana salatası yapmak için; orta boy beyaz lahananın yarısı, ince şeritler halinde doğranır. Bir adet limonun suyu üzerine sıkılır, yarım bardak zeytinyağı eklenir ve doğranılan lahananın üzerine dökülür. Bu karışım, yaklaşık 15 dakika bekletilerek, lahanaların yumuşaması sağlanır. Salata, bu haliyle tüketilebileceği gibi; istenirse üzerine bir miktar mor lahana ince ince doğranıp eklenebilir. Beyaz lahana salatası, iki adet havuç rendesiyle karıştırılarak da yapılabilir.  Yine isteğe bağlı olarak, bu karışıma, süzme yoğurt, mayonez ve iki diş sarımsak eklenebilir.

Beyaz Lahana Sarması

Beyaz lahanadan, zeytinyağlı ve etli olmak üzere, iki tür sarma yapılabilir. Etli lahana sarması için; büyük bir tencere su kaynatılır ve lahananın yaprakları bu suda haşlanarak süzülmeye bırakılır. 2 adet kuru soğan küçük parçalar halinde doğranır; 1 su bardağı pirinç, 400 gram kıyma, bir büyük domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, yarım tatlı kaşığı domates salçası, yarım tatlı kaşığı biber salçası, nane, tuz, karabiber ve yarım bardak ılık su eklenerek harç hazırlanır. Yapraklar sarılıp tencereye yerleştirilir. Ardından, bir büyük domates rendesi, 2 yemek kaşığı domates salçası, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir su bardağı su ile sos hazırlanır. Sarmaların üzerine bu sos dökülür ve 35 dakika kadar pişirilir. Zeytinyağlı sarma için ise; pirinç, soğan, salça, zeytinyağı ve baharattan oluşan harç hazırlanır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap