İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Arpacık Soğan Fiyatları

Arpacık Soğan Fiyatları

arpacik-sogani

Arpacık soğan; halk arasında garava, iskeben, kabalak, fıska, fisil, kıska, göğer ve kabala gibi isimleriyle de tanınmaktadır. Normal soğana oranla daha küçük olan arpacık soğan, kendine özgü bir lezzete sahiptir. Türk mutfağında, et ve sebze yemeklerine eklenir; salatası ve turşusu yapılır; kızartmalarda ve soslarda kullanılır; güveç ve yahnisi yapılır.

Arpacık Soğan Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Arpacık soğan fiyatları, serbest piyasa kurallarına uygun olarak belirlenir. Ürünün az ya da çok olması, fiyatı belirleyen en önemli faktördür. İklim koşulları ve ihracat, fiyatı etkiler. Arpacık soğanın fiyatı, normal soğana göre biraz daha pahalıdır.

Arpacık Soğan Nasıl Ekilir?

Arpacık soğan üretmek için, Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır. Elle serpilerek, her santimetrekareye 1-2 tohum konulur. Bir dekar için gerekli tohum miktarı, 2-3 kilogram kadardır; bir dekardan, yaklaşık 1-1,5 ton arpacık soğan elde edilir. Ekildikten sonra, zorunlu olmadıkça sulama yapılmaz. Tohumlar, ekim işleminden 10-15 gün sonra çimlenmeye başlarlar. Sağlıklı ürün alabilmek için yabani otların temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Ekimden 5-6 ay sonra, arpacık soğan, söküme hazır hale gelir. Hasatın kuru havada yapılması ve toplanan arpacık soğanların 2-3 gün toprak üzerinde kurutulması gerekir; böylelikle daha sert ve dolgun olurlar.

Arpacık Soğan Nerede Yetişir?

Arpacık soğanı, ülkemizde, Doğu Anadolu bölgesi hariç, her bölgemizde yetişmektedir. En yoğun üretildiği yerler; Akdeniz bölgesinin doğusu, Orta Karadeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgesidir. Arpacık soğan için en uygun toprak; humuslu killi olandır.

Arpacık Soğanın Faydaları

Arpacık soğan; yaygın soğanlardan daha fazla kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, potasyum, bakır, folat gibi değerli mineraller ve A, B ve C vitaminleri içerir.

  • Arpacık soğanda bulunun flavonoid; kalp ve damar hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltır.
  • Arpacık soğanın antioksidan değeri, normal soğandan daha fazladır. Bu özelliğiyle, serbest radikallerle savaşır, kanser oluşumunu engeller.
  • Arpacık soğan; kan şekeri düzeyinin kontrolünü sağlar, insülin direncini önler; diyabet hastalarının bol bol tüketmesinde fayda vardır.
  • Kolesterolle savaşmanın doğal yolu, arpacık soğanı sık tüketmektir.
  • Arpacık soğan; kalp ve damar sağlığı için de son derece faydalıdır. Kalp hastalıklarının gelişmesini engeller ve tansiyonu dengeler.
  • Arpacık soğanın içerdiği yüksek orandaki potasyum, kalp sağlığı için son derece gerekli bir mineraldir.
  • Bazı çalışmalar, arpacık soğanın yağ birikimini engelleyerek obeziteyle savaştığını göstermektedir.
  • Arpacık soğanın anti-alerjik özelliği de vardır.
  • Arpacık soğan; bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla savaşır, bedenin bu tür enfeksiyonlardan korunmasını destekler ve inflamasyonu giderir.
  • Sıklıkla arpacık soğan tüketenlerin, kemik yoğunluklarında artış olmaktadır. Bu nedenle, özellikle çocukların kemik gelişiminde ve yaşlılıkta osteoporozun engellenmesinde son derece faydalıdır.
  • Arpacık soğan, vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap