İlginizi Çekebilir
Havuç Fiyatları
  1. Ana Sayfa
  2. Sebze-Meyve Fiyatları
  3. Keçiboynuzu Fiyatları

Keçiboynuzu Fiyatları

keçiboynuzu

Çok eski çağlardan beri bilinen keçiboynuzu bitkisi fiyatları en çok merak edilen ve sorgulanan bitkilerdendir. Dünyanın en eski bitkilerinden biri olarak bilinen keçiboynuzu dünyanın birçok yerinde kullanışlı ve bilinen bir bitkidir. Her yerde bulunması ve birçok derde deva olması sebebiyle çok fazla üretimi yapılan keçiboynuzu bağışıklık sistemi için bulunmaz bir nimettir. Halk dilinde daha çok harnup olarak bilinen keçiboynuzu içerdiği antioksidan sebebi ile oldukça faydalı bir bitkidir. Kullanım alanı oldukça geniş olan keçiboynuzu doğal yapısı gereği tatlı bir bitki olması sebebi ile bu alanda da çok fazla kullanılabilmektedir.

Güncel Keçiboynuzu Fiyatları

İlaç sektöründe çok fazla kullanılan keçiboynuzu, lif oranında oldukça yüksektir. Şeker ve yağ oranı oldukça düşük olan keçiboynuzu kabuğu kuru veya yaş halde kullanılabilmektedir. Toz halinde kullanımı da mevcut olan keçiboynuzunun şurubu da vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi oldukça kullanışlı olan keçiboynuzunun toz hali bal ve süt ile karıştırılarak içilebilmektedir.

Keçiboynuzu Nerelerde Yetişir?

Keçiboynuzu çok fazla üretilmekle birlikte dünyanın bazı bölgelerinde iklim sebebi ile daha çok üretimi yapılmaktadır. Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde ve Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde çok fazla üretimi yapılmaktadır. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden Libya gibi ülkelerde üretimi yapılan keçiboynuzunun Kıbrıs’ta da üretimi oldukça revaçtadır. Ülkemizde de Akdeniz şehirlerinden Antalya, Mersin ve Muğla’da çok fazla üretimi yapılabilmektedir. Ağaçta bulunan her keçiboynuzlarının içinde yaklaşık olarak 15 tane tohum bulunmaktadır. Ayrıca yetişkin bir ağaç bir ton meyve verebilirken bu ağacın ilk 15 senesi meyve vermeden geçilmektedir. Ülkemizde üç şehirde yetişen keçiboynuzu bu açıdan ülkemizi oldukça şanslı hale getirmektedir. İşte ülkemizde keçiboynuzunun en çok yetiştirildiği ilçeler; Gazipaşa, Manavgat, Silifke, Bozyazı, Anamur, Aydıncık, Gülnar, Marmaris, Datça olmaktadır.

Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Kullanım alanları ve faydalarının sayılmakla bitmeyeceği keçiboynuzunun bazı faydalarına gelmek gerekirse eğer; kolesterol içermemesi açısından oldukça tercih edilen keçiboynuzunda bulunan kalsiyum miktarı süte oranla 3 kat daha fazladır. Vücutta bulunan radyasyonu dışarı atmada etkisi olan keçiboynuzu solunum yolu hastalıkları içinde fayda sağlamaktadır. Astım ve nefes darlığı gibi hastalara şifa olan bu bitkinin afrodizyak etkisi yarattığı da bilinen bir gerçektir. Solunum yollarında oldukça etkili olan keçiboynuzunun kullanımı ile birlikte boğazdaki balgamların söküldüğü de bilinen bir faydasıdır. İlaç sektöründe oldukça kullanılan keçiboynuzu kansere karşı da bir savunma besinidir. Akciğere yaptığı katkı ile burada kanser olasılığına engel olan keçiboynuzu fosfor ve kalsiyum miktarı açısından oldukça zengin bir besindir. Kendisinden pekmezi de elde edilen keçiboynuzunu bu anlamda da tüketmek mümkündür. Günlük olarak pekmez halinde tüketilebilir olan keçiboynuzunun tüm faydalarını almak bununla mümkün olabilmektedir. Katkısız hali ile şeker yapısı taşıyan keçiboynuzu birçok tatlıda kullanılabilmektedir. Şeker yerine kullanılabilen keçiboynuzu katkısız olması sebebi ile daha sağlıklıdır.

Keçiboynuzu Hangi Mevsimde Yetişir?

Türkiye’de Akdeniz şehirlerinde yetişen keçiboynuzunun en çok yetiştiği şehir Antalya olmaktadır. Türkiye üretiminin %35’lik kısmını yüklenen Antalya’da hasat dönemi Eylül aylarında başlamaktadır. Keçiboynuzu meyvelerinin Mayıs ayında büyüdüğü bilinmektedir. Haziran ve Temmuz ayı ile birlikte iyice olgunlaşmaya başlayan keçiboynuzu için Eylül ayının gelmesi ile birlikte hasat sürecine girilmektedir. Oldukça eski bir bitki olan keçiboynuzu geçmişte ağırlık birimi olarak da kullanılmıştır. Özellikle mücevherlerin tartımında kullanılmış olan keçiboynuzu mücevher ağırlık birimi olan karata ise kendi meyvesinden isim vermiştir. Kış ayında yetiştirilmesi duran keçiboynuzu Eylül ayı ile birlikte yaklaşık olarak 1-1,5 aylık hasat sürecinde toparlanarak bitirilmelidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (2)