İlginizi Çekebilir
rom
  1. Ana Sayfa
  2. Alkol Fiyatları
  3. Şampanya Fiyatları

Şampanya Fiyatları

şampanya

Şampanya genelde kırmızı ve beyaz üzümlerden üretilen, Fransa’nın Champagne adlı şarapçılık bölgesinde üretilen, Fransa’ya özgü köpüklü bir beyaz şarap türüdür. Şampanyanın tarihi 1500’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Şampanyanın o kendine has köpüren yapısını yaratmak in birçok zorlu üretim aşamasından geçer.

 Şampanya üretiminde, Üzüm şırası alkol ile mayalandıktan sonra, üç kez fıçı değişimi yapılır, ardından köpük elde etmek için şampanya şişelenir ve yaklaşık 11 derece sıcaklıktaki mahzenlerde baş aşağı şekilde bekletilir. Belli süreler geçtikten sonra şişede mantarlarda biriken tortular alınır ve şampanyalar 15 ay daha dinlendirilir, sonra şampanyanın içerisine sek, yarı sek ve tatlı çeşitlerinden hangisi arzu ediliyorsa ona göre, konyak, kamış şekeri veya kaliteli bir şarap eklenir. Ardından şişeler mantarla yarıya kadar kapatılır. Bunun amacı şampanya şişse açılırken köpürmesi ve mantarın kendiliğinden fırlamasıdır.

Şampanya yüzyıllar öncesinde il üretildiği dönemlerde kutsal içecek kabul edilirdi, dini törenlerde tüketilirdi. Günümüzde ise şampanya önemli kutlamaların en çok tercih edilen popüler içkisidir.

Bu yazımızda şampanyaya dair bilinenleri ve çok daha fazlasını sizler için topladık. İşte şampanya hakkında her şey:

  • Şampanya hafif ve köpüklü bir beyaz şaraptır. Bir şaraba şampanya denebilmesi için, Fransa’nın Champagne bölgesinde özel üzümlerden üretilmesi gerekir. Aynı zamanda şampanya adını alması için önce fıçılarda sonra da şişede fermente edilmelidir.
  • Fransa dışında üretilen köpüklü şaraplar şampanya adını taşımaz. Almanya ve İspanya’da da üretilen köpüklü şarapların oraya has başka isimleri mevcuttur.

Şampanya Neden Köpürür?

  • Peki, şampanyadaki köpürmenin temel mantığı nedir? Şampanya yapılırken, ikinci defa şişede mayalanması ve bu olay sonucunda açığa çıkan karbondioksitin şişede kalması sayesinde köpüklenme oluşur.
  • Sonradan karbondioksit eklenen şaraplar köpüklü şarap adını alırken ancak kendiliğinden karbondioksit oluşturan köpüklü şaraplara şampanya adı verilir.
  • Şampanyanın nasıl içildiğine gelelim. Şampanya, çok soğuk veya sıcak içilmez. İçmeden kısa süre önce buzlukta bekletmeniz yeterlidir. Şampanya ve diğer alkollü içeceklerin donma noktası oldukça düşük olduğundan içkiniz buzlukta donmaz.
  • Şampanya kadehi buzla soğutulmaz, bu yöntemde şampanya bardağa aktığında köpürmesine ve toru kalmasına sebep olur.
  • Şampanyanın yavaş içilmesi önerilir. Hızlı içildiğinde hava kabarcıkları yutulur ve baş ağrısına yol açar.

Patlat Bir Şampanya!

  • Şampanya içmenin adabından olan bir diğer özellik ise, şampanya doldurduktan sonra masaya veya kovaya ters şekilde bırakılmaz. Bu, hem şampanyanın kendisine hem de içilen insanlara saygısızlık anlamı taşır.
  • Şampanya nazik ve asil bir içkidir. Şarapta veya konyakta olduğu gibi bardakta çevrilmez. Fransa’da, şampanya bardağınızı sallarsanız bu duruma şampanyayı dövmek adı verilir.
  • Şampanya şişesini sallamak ve açarken çoğunu etrafa saçmak da Fransa’da hoş karşılanmayan bir durumdur. Bu durumda etrafa dökeceğinize şampanyayı içmeniz tavsiye edilir.
  • Günümüzde en sevilen şampanya çeşitlerinden biri olan rose şampanya, pembe renkte şampanyadır ve oldukça değerlidir.
  • Şampanyayı dünya çağında şöhretli kılan sadece tadı değil aynı zamanda yüksek fiyatlarıdır. Şampanyanın yüksek fiyatlı olmasının en önemli sebebi ise, 2.kez fermantasyon geçirmesi ve bekleme süreleridir.
  • Şampanya, ilk üretildiği dönemlerde sadece soyluların içtiği bir içecek olarak bilinir. O dönemlerde şampanya daha çok eğlencenin ve zenginliğin göstergesi olarak lanse edilmiştir. Hatta dansçıların ayakkabısından şampanya içildiği gibi değişik gelenekler de dönemin Fransa’sında oldukça popüler olan akımlardandı.

Şampanya Yanında Ne Yenmelidir?

  • Pek şampanya yanında ne yenir en iyi ne gider? Şampanya genelde en az kendisi kadar pahalı yiyeceklerle servis edilir. Bunun yanında, kızarmış midye, kalamar, mantar, deniztarağı, havyar, peynirleri çeşitli meyveler ve diğer deniz ürünlerinin yanında kaliteli bir şampanya harika gidecektir.
  • Şampanya açıldığında mantarın kendiliğinden açılması ve köpürmesi özelliğinden dolayı, şeytan şarabı olarak da isimlendirilmiştir.
  • Şampanya uzun yıllar, dinlendirme için uygun bir iki türü değildir. Şampanya, şaraba göre daha hafif ve kırılgan yapıya sahiptir.
  • Şampanya için eski dönemlerde özellikle kralların uyguladığı bir kılıçla açma ritüeli vardır. Bu ritüelde sabrage adı verilen ucu küt kılıç şampanyanın boyun bölgesine vurulur. Cam şişenin sadece ucu kırıldığı için şampanyaya cam girme riski yoktur.

Kutlamaların ve Özel Günlerin Asil İçkisi: Şampanya

  • Şampanya daha çok aperatif olarak da tüketilir. Fransa’da gün ortası içkisidir. Hatta kahvaltıda dahi içilebilen tek içki türü şampanyadır diyebiliriz. Şampanya hafif ve yumuşak içimlidir, köpüğü damakları ferahlatır. Bu yüzden ideal içki çeşitlerindendir.
  • Şampanya sözlüğünden birkaç kelime: doux: tatlı şampanya, extra dry ve extra sec: şekersiz şampanyalar, demisec: yarı tatlı şampanya adını almıştır.
  • Uzun süre mayalanmış şampanyadaki köpükler daha kalıcı olur. İçim esnasında da bu hissedilir.
  • Şampanya, mutlu bir haber alındığında, kutlama günlerinde, normal günlerde de tüketilebilecek en lezzetli, aromatik, keyifli içki türüdür.
  • En ideal şampanya bardağı ise, ince ve uzun olan kadehlerdir. Kadehin tabanının kalın olması daha iyi bir şampanya içimini sağlar. Çünkü çim sırasında elinizin ısısının bardağa geçmemesi önemlidir.
  • En sevilen şampanya markaları ise Krug Rose, VCP La Grande Dame, Veuve Clicquot, Ruinart, Bottega, Moet & Chandon Imperial, Kavaklıdere, Dom Perignon ‘dur.

Ülkemizde de en sevilen içki türlerinden olan şampanyayı birçok tekelin yanı sıra süpermarketlerden temin etmek mümkündür. Şampanya fiyatları, vergilere, zamlara, piyasa koşullarına, enflasyon oranlarına, şampanya çeşidine ve kalitesine balı olarak değişmektedir. Bununla birlikte şampanya fiyatları genellikle 100-2000 TL arasında olmaktadır.

 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)