Polonya ve Rusya menşeli olan votka, birçok çeşidi bulunan
etanol ve sudan oluşan bir içki türüdür. Votka şeffaftır, genel olarak arpa,
buğday, çavdar, patates gibi bitkilerin suyunun damıtılmasıyla elde edilir.
Bazı votkalara şeker de eklenir. Votka, yeteri kadar şeker içeren tüm
tahıllardan imal edilebilir. Votkanın özel bir kokusu yoktur, renksizdir. Votkanın
% 40 alkol içeriği vardır. Avrupa Birliği ise votka için ideal alkol oranını % 37,5
olarak belirlemiştir.
Vodka sert içimli bir içki türüdür. Genelde sek olarak, düz
halde veya kokteyl şeklinde tüketilir. Vodka Türkiye’de sevilen bir içkidir.
Türkiye’ye ait olan Lokka Mey adlı marka, % 100 yaş üzümlerden alkol üretildiği
için, Premium votka olarak isimlendirilmiştir.
Votkaya dair bilinenleri ve fazlasını bu yazımızda sizlerle
paylaştık İşte votkaya dair her şey:
Vodka hammaddesi çavdar, buğday gibi tahıl
ürünleri olan sert bir içkidir. Sovyet votkası ise dünyada üretilmiş en sert
içkidir.
Bir şehir efsanesine göre kaybede kaybede
kazanmayı öğrenen Rus Çar Petro bir zafer yemeği düzenler ve yemekte henüz bir
ismi olmayan votkadan ikram edilir.
Sofradakilerin içmekte zorlandığını gören Çar Petro ayağa kalkar ve
bağırarak vod-kak(işte böyle) der. Efsaneye göre o tarihten itibaren bu sert
içimli içkinin adı votka olmuştur.
Votka Slav ülkelerinde sek halde içilir, geri
kalan ülkelerde ise Martini ve Blood Mary gibi içkilerle kokteyli hazırlanarak
içilir.
Vodka, Rusların milli içereceğidir. Rusya’da bir
çeşit kültür haline gelen votkanın kaliteli olması, kullanılan kış tahıllarının
kalitesine bağlıdır.
Rusya’da her çeşit votkayı bulabilirsiniz, bunun
yanında değişik votka içme çeşitleri de bulmuşlardır. Rusya’dan ülkemize ihraç
edilen Rus votkaları daha pahalıdır.
Votka, anavatanı Rusya için oldukça önemlisi bir
gelir kaynağıdır.
Votka ilk olarak 14. yy ortalarında Polonya’da
üretilmiştir, tarihi oldukça eskidir. Yine de bira ve şaraba kıyasla votka,
daha genç bir içki çeşididir. Vodka eski tarihlerden bu yana çavdardan, şeker
kamışından, mısırdan, patatesten, birçok tahıl çeşidinden üretilmiştir. Burada
ana etken Rusya’da üzün yetişmemesidir.
Votka, saf alkoldür. Bu nedenle tatsız ve
renksizdir.
Votka içkisi, süzülür ve hemen şişelenir. Dinlendirilen
bir içki çeşidi değildir.
Votka Genelde Yemeklerle Birlikte
Tüketilir
Votkanın adabı genellikle yemeklerle birlikte
servis edilmesidir. Bu geleneğe zakuski denir. Genelde füme balık, turşu ve
havyar ile ilkte servis edilir.
Votka, Aromalı, Limonaya gibi renkli çeşitleri
de imal edilmektedir.
Votka genelde Kuzey ülkelerinde ve soğuk iklimlerde
tüketilir.
Votkanın çeşitli meyvelerle aromalandırılmış ve
hatta dinlendirilmiş olan çeşitleri de mevcuttur.
En ünlü votka markaları: Absolut, Finlandia,
Russian Standard, Smirnoff, Beluga, Nemiroff…
Votkanın İlginç Faydaları
Alkolün tüketimi sağlığa zararlı olsa da votkanın
strese, diş ağrısına, kilo kaybına, ağız kokusunun giderilmesine olumlu
etkileri söz konusudur.
Votka, tüketiminden belli süre sonra sinirleri
hissizleştirdiği için diş ağrısına iyi gelir.
Votka tüketimi kalp damar sağlığına olumlu
etkilerde bulunmuştur. Yapılan araştırmalarda votkanın, kan pıhtılaşmasını
önlediği, serbest kan akışına yardım ettiği, iyi kolesterol miktarını
arttırdığı görülmüştür.
Votka cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Gözenekleri sıkılaştırma etkisi vardır, votkayı özellikle gece uyumadan tonik
niyetine kullanabilirsiniz. Akne ve
sivilceleri kurutucu etkiye sahiptir. Saçların sağlıklı uzamasına yardımcıdır,
daha canlı ve parlak saçlar sunar.
Votka aynı zamanda antiseptiktir. Hayvan
ısırmalarında kullanılabilir. Enfeksiyon oluşmasını önler.
Votkanın yağ sökücü etkisi vardır, temizlik malzemesi
olarak kullanılabilir. Votka, iyi bir mikrop öldürücüdür. Paslanmayı engeller.
İçeriğindeki alkol ile küflenmeyi önler, mükemmel bir temizleyicidir.
Bunun dışında fazla alkol tüketiminin birçok
zararı vardır. Bunlardan başlıcaları, beyin işlevlerini zayıflatır, halsizliğe
sebep olur, cinsel sıkıntılara neden olur, doğurganlığı olumsuz etkiler, karaciğeri
olumsuz etkiler, görme yetisini azaltır.
Votkayı portakal suyuyla, domates suyuyla veya
vermut ile karıştırarak harika kokteyller hazırlayabilirsiniz.
Kaliteli Bir Votka için İlk Hammadde
Tercihi: Çavdar
Kaliteli bir votkada hammadde olarak, ilk tercih
daima çavdar olur.
Ülkeler ürettikleri ürünlere öre votkanın
hammaddesi de değişir. Örneğin, Amerika’da votka üretimi Mısırdan yapılır,
Finlandiya votkaları arpadan yapılırken, İsveç ve Rus votkaları ise buğdaydan
imal edilir.
Votka imalatından en önemli konu filtreleme
işlemidir. Votkayı saf alkol tadından kurtaran en önemli adımdır. Filtreleme
işlemi esnasında odun kömürü kullanılır, bunun dışında ıhlamur kömürü veya
aktif kömür de kullanılır.
Votka, ülkemizde genellikle melas ispirtosuyla
imal edilir. Bu da iyi bir votka için yeterli bir hammadde değildir.
Votka Açıldıktan Sonra 12 Ay İçinde
Tüketilmelidir
Votka açıldıktan sonra 12 ay içerisinde mutlaka
tüketilmelidir.
Votkanın bir diğer önemli özelliği ise ekmek
hamuruna eklenebilmesidir. Hamura eklendiğinde glüten oranını ciddi oranda
düşürür, ardından hamurdan buharlaşarak uzaklaşır.
30 ml votka, 64 kaloridir. Diyet yaparken alkol
almak isterseniz en düşük kalorili ideal içki votkadır. Vodka-soda karışımını
da tüketebilirsiniz.
Normal votkalar çok sert geliyorsa vanilya
aromalı votkalar tercih edebilirsiniz.
Votkayı, piyasadaki enerji içecekleriyle tatlandırarak
da tüketebilirsiniz. Vişne suyu gibi içeceklerle de tüketebilirsiniz.
Votkayı genelde deniz ürünleriyle ve mezelerle
soğuk olarak tüketmeniz tavsiye edilir.
Rus geleneklerine göre, bir şişe votka
bitirildiğinde şişe ortadan kaldırılmalı veya atılmalıdır. Masada duran boş votka
şişesi kötülüğe yorumlanır.
Standart Rus votkasının alkol oranı ünlü Rus
kimyacı Dimitri Mendeyelev tarafından % 40 olarak belirlenmiştir.
Ülkemizde de oldukça sevilen votka fiyatları kalitesine,
çeşidine, vergilere ve zamlara, piyasa şartlarına, enflasyona bağlı olarak
değişkenlik gösterir. Votka fiyatları ülkemizde genel olarak 90 liradan
başlayarak 3 bin TL’ye kadar yükselmektedir.
Yorumlar (1)