Sarı leblebinin hafif cevizli bir tadı vardır. Pişmiş leblebi unlu kıvama sahiptir. Tadı oldukça nötrdür, böylece leblebi çok çeşitli yiyeceklerle birleştirilebilir. Tadı baharatlı ve tuzlu müstahzarlarla iyi gider, ancak tatlı malzemelerle de birleştirilebilir. Leblebinin en büyük avantajı, hemen hemen her tür diyete uygun olmalarıdır. Leblebinin temel bileşimi bile sağlıklıdır. Yağ, protein ve karbonhidrat oranı dengelenmiştir. Ancak baklagillerde çok daha fazlası bulunur. Mineraller, eser elementler ve lif içerir. Nispeten yüksek B vitamini oranı özellikle değerlidir. B grubu vitaminleri genellikle et yemeyen insanlarda eksiktir.
Türk Vejetaryen Derneği de haftada en az bir veya iki porsiyon nohut tüketilmesini tavsiye ediyor. Bir porsiyon yaklaşık 40 gram kuru veya 100 gram pişmiş baklagile karşılık gelir. Bununla birlikte, Türkiye sağlık ve tarım departmanları tarafından ortaklaşa geliştirilen 2005 tarihli Türk beslenme kılavuzlarında, önemli ölçüde daha yüksek tüketim önerileri bulunmaktadır. Orada, haftada kişi başına 3 fincan baklagil tüketilmesi savunulmaktadır, bu da haftada yaklaşık 600 gram pişmiş bakliyat anlamına gelmektedir.
Pek çok araştırma sonucunda, baklagil tüketiminin artmasının daha istikrarlı sağlık ve daha yüksek performans seviyesi ile ilişkili olduğu gerekçesiyle, günde 200-400 gram pişmiş baklagiller gibi daha büyük miktarlar tavsiye edilmektedir. Siz de sarı leblebi tüketerek baklagil ihtiyacınızı büyük oranda giderebilirsiniz.
Peki, bu muhteşem yiyecek maddi olarak size ne getirecek? Sarı leblebi fiyatları nedir? Sarı leblebi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En güncel ve doğru sarı leblebi fiyatları nedir? Sarı leblebi fiyatları neye göre belirlenir?
Güncel Sarı Leblebi Fiyatları
Ülkemizde en çok tüketilen yiyeceklerden biri olan sarı leblebi şüphesiz ki çoğumuzun çocukluğunun kahramanlarından biridir. Evde televizyon izlerken, muhabbet arasında veya yolculuk ederken… Doyurucu olmasının yanında sağlığa faydaları ve besleyiciliğiyle de adından sıkça söz ettiren sarı leblebi fiyatları ile herkesi merak ettiriyor.
Peki, sarı leblebi fiyatları nedir? En güncel ve doğru sarı leblebi fiyatları ile nereden sarı leblebi satın alabilirsiniz? En ekonomik sarı leblebi fiyatları ile nereden sarı leblebi satın alabilirsiniz?
- 2021 yılı Mart ayı itibariyle sarı leblebi fiyatları kilogram başına lokal semt pazarlarında 10 – 20 TL arasında farklılık göstermektedir.
- 2021 yılı Mart ayı itibariyle sarı leblebi fiyatları kilogram başına market zincirlerinde 20 – 35 TL arasında farklılık göstermektedir.
Sarı Leblebi Sağlığa Faydaları
Sağlıklı bir sindirim için sarı leblebi
Sarı leblebi sindirime iyi gelir çünkü leblebideki lifin üçte ikisi çözünmez. Kalın bağırsağa ulaşana kadar sindirim sisteminde değişmeden hareket ederler. Yolda bağırsak peristalsisini uyarmaya, bağırsakları temizlemeye ve sağlıklı bir bağırsak ortamını korumaya yardımcı olurlar. Bağırsağın son bölümünde kalın bağırsak bakterileri sindirilemeyen lifleri kısmen asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit gibi kısa zincirli yağ asitlerine ayırır.
Bu kısa zincirli yağ asitleri kolon duvarındaki hücreler tarafından emilir ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Leblebideki lif, bağırsak mukozasını sağlıklı tutmada son derece yararlıdır ve bu da kolon kanseri dahil olmak üzere kolon problemleri riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Leblebinin antioksidan etkisi vardır
Vücut sistemlerimizin çoğu oksidatif strese ve reaktif oksijen moleküllerinin neden olduğu hasara eğilimlidir. Kardiyovasküler sistemimiz, akciğerlerimiz ve sinir sistemimiz bundan öncelikli olarak etkilenir. Bununla birlikte, antioksidanlar oksidatif strese karşı yardımcı olur ve bunlar leblebi de bol miktarda bulunur. Leblebi, C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi iyi bilinen antioksidanları yalnızca küçük miktarlarda sağlar . Bunun yerine leblebi, antioksidan potansiyeli yüksek fitokimyasallar içerir.
Bunlar arasında flavonoidler quercetin, kaempferol ve myricetin ile çeşitli fenolik asitler bulunur. Vücudu serbest radikallerin ve reaktif oksijen bileşiklerinin saldırılarına karşı korumanın önemli bir parçasıdır. Leblebi ayrıca nispeten büyük miktarlarda manganez içerir. Çoğu hücrenin enerji üreten mitokondrilerinde meydana gelen ve bu nedenle enerji üretimine dahil olan bir eser element. Manganez ayrıca vücudun kendi antioksidan enzimlerinin de önemli bir bileşenidir.
Bir porsiyon leblebis, halihazırda günlük manganez ihtiyacının yüzde 85’ini karşılıyor.
Leblebi kalbi ve dolaşımı korur
Kan lipit seviyenizi ve dolayısıyla kalp ve damar sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, her zaman leblebi tüketmelisiniz. Arteriosklerotik değişikliklere birkaç yolla karşı koyarlar ve böylece koroner kalp hastalığı gelişme riskini azaltırlar. Leblebinin yüksek saponin içeriği (bir kilogram leblebi için 50 mg), lezzetli baklagillerin kan lipid düşürücü etkisinden esas olarak sorumludur.
Saponinler, gıdalardaki kolesterol molekülleri ile birleşerek çözünmeyen kompleksler oluşturur, böylece bağırsaklar yoluyla kan dolaşımına giremezler. Ek olarak, saponinler safra asitlerini kendilerine bağlarlar, böylece karaciğer, kolesterol seviyesini düşüren yeni safra asitleri oluşturabilmek için vücudun kolesterol rezervuarlarını kullanmak zorundadır.
Leblebinin son derece şişebilen lifleri de kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.