İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Balık ve Deniz Ürünleri Fiyatları
  3. Sarıgöz Balığı Fiyatları

Sarıgöz Balığı Fiyatları

sarıgöz

 Sarıgöz balığı iskatari, maviş, iskatarya ve siyah mercan isimleriyle de tanınıyor. Yapısal olarak karagöze benziyor. Sarıgöz balığı fiyatları karagöze göre daha uygun oluyor. Kuzey Avrupa, Akdeniz,Ege kıyıları ve nadir olarak Karadeniz’de görülebiliyor. Sarıgöz balığı ılıman iklimler de yaşayabiliyor. Yaz aylarında daha sığ kıyı boylarında yaşarken kış aylarında derinliklere dönüyor. Derinde yaşayan sarıgöz balığının rengi mavimsi oluyor. Sığ bölgelerde ise yeşil-sarı renklerde sarıgöz balığına rastlamak mümkün oluyor. Sarıgöz balığının boyu 50-60 cm civarlarında olabiliyor. Sarıgöz balığının ağırlığı ise 2 ila 5 kg arasında değişebiliyor. Sarıgöz balığı, karagöz balığına oranla daha az yağ içeriyor. Lezzet açısından karagöz ve mercan balığına benzerlik gösteriyor. Yağ oranının düşük olması ile diyetlerde yer alabiliyor. Lezzetli beyaz ete sahip olan sarıgöz az yağlı balık sevenler tarafından oldukça ilgi görüyor. Bölgesel olarak sarıgöz balığı fiyatlarına bakıldığında Akdeniz bölgesinde daha uygunken Karadeniz bölgesinde bu fiyatlar yükselebiliyor. Mevsimsel değişiklikler ve hasat durumuna göre de sarıgöz balığı fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Sarıgöz balığı tüketicileri ve tadını merak edenler sarıgöz balığı fiyatları araştırması yapıyor.Sarıgöz balığı fiyatları? Sarıgöz balığı nedir? Sarıgöz balığı nasıl avlanır? Sarıgöz balığı nasıl pişirilir?

Sarıgöz Balığı Nedir?

Sarıgöz balığı sparidae aile üyeleri arasında yer alıyor. Sarıgöz balığı anatomik olarak karagözle benzerlik gösteriyor. Sarıgöz balığının derisinde, kafasından kuyruğuna kadar ince çizgiler uzanıyor. Rengi altın sarısı, yeşil, mavi olarak farklılık gösteriyor. Sarıgöz balığının yaşadığı yerlerin derisinde renk farklılığına neden olduğu söyleniyor. Sarıgöz balığı kayalık ve kuytu yerlerde yaşıyor. Karides, deniz solucanları, küçük kabuklular, omurgasızlar, kurtçuklar sarıgöz balığının beslenmesinde yer alıyor. Sarıgöz balığının derisine bakılınca iri pullara sahip bir balık olarak gözlemleniyor. Sarıgöz balıklarının üreme dönemleri ilkbahardan sonbaharın başlangıcına kadar uzanıyor. Bu dönemlerde avcılık yapmak genel olarak yasaklandığı için sarıgöz balığı fiyatları da bundan etkileniyor. Şubat, mart, ekim ve kasım aylarında sarıgöz balığı en lezzetli hallerini alıyor. Dönemsel olarak sarıgöz balığı fiyatlarıdeğişim gösterse de balık sezonu başında daha uygun olabiliyor. Fosfor, selenyum ve A,D,K vitaminleri açısından zengin bir balık olarak tanımlanıyor.

Sarıgöz Balığı Nasıl Avlanır?

Sarıgöz balıklarının kuytu köşe ve kayalık alanlarda yaşadığı bilindiği için o bölgeleri tercih etmek kolaylık sağlayabilir. Çanakkale boğazı gibi kıyı dalgası yoğun olarak görülen yerlerde de sarıgöz balıklarına rastlanabilir. Yem olarak karides, deniz solucanı ve kurtçuklar kullanılabilir. Standart bir olta işinizi görebilir. Balık yakalamak bilgi istese de bazen şans dönmeye bilir. Sarıgöz balıkları ağ ile de tutulabilir. Tutulan sarıgöz balığının büyüklüğü sarıgöz balığı fiyatları üzerinde etki ediyor. Sarıgöz balığı fiyatları hasada göre de değişikliğe uğruyor. Sarıgöz balığını avlayabilirveyasarıgöz balığı fiyatlarını inceleyecek alabilirsiniz. Şimdi sıra bu balıkların nasıl pişirilmesi gerektiğine değinelim.

Sarıgöz Balığı Nasıl Pişirilir?

Sarıgöz balığı sindirimi kolay, besin değeri yüksek, B1, B2,B6 ve B12 vitaminleri acısan zengin bir balık türüdür. Sarıgöz balığı fiyatları incelendiğinde bu rakamlara değeceği düşünülüyor. Beyaz etli sarıgöz balığı tavada, fırında, çorbası yapılarak tüketilebilir. Az yağlı olmasından dolayı ızgara da tercih edilmeden de yapılabilir. İri pullara sahip olan sarıgöz balığını iyice temizlemek gerekir. Temizlik aşaması sizi biraz zorlayabilir. Eğer mümkünse balığı satın aldığınız yerde temizletmeniz daha sağlıklı ve zahmetsiz olacaktır. Temizleterek aldığınız sarıgöz balıklarınızı çamurlu yerden tutulma ihtimaline karşı suda bekletmenizi de tavsiye ediyoruz. Aksi halde yeteri kadar temizlenip arınmazsa vereceği toprak tadıyla damak tadınızı bozabilir. Sarıgöz balığını nasıl pişirebilirim sorusunun ayrıntılı yanıtını vermek gerekirse de;

  • Temizlenen sarıgöz balığı tuz ve karabiberle harmanlayarak kızgın yağda direk olarak pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Fırında yapmak isterseniz de; Sarıgöz balıklarınızı tuz, karabiber ve yağ ile marine edip beklettikten sonra, yanına tercih ettiğiniz sebzeleri koyarak orta ateşte fırınlayabilirsiniz. Bu şekilde de son derece lezzetli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
  • Tercihe göre ızgarada yapabilirsiniz. Genelde az yağlı balıkları ızgarada yapmayı tercih etmeyen balık severler, sarıgöz balığının yağ oranı nedeniyle ızgarada pişirmeyi tercihe diyor.
  • Sarıgöz balığını çorbalarda da kullanabilirsiniz.

Verdiğimiz örneklerde ve pişirme önerilerinde gördüğünüz üzere pek çok şekilde sarıgöz balığını tüketebilirsiniz. Eğer daha önce denemediyseniz ve bu içeriğimizi okuduktan sonra hemen denemek istiyor ve fiyat detaylarını merak ediyorsanız,  sarıgöz balığı fiyatları için hazırladığımız listeye içeriğimizin devamından kolayca ulaşabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap