Olağanüstü lezzetiyle ünlü kalkan balığı, hem ülkemizde, hem de dünya mutfaklarında özel bir yere sahiptir. Tava, ızgara ve kızartma olarak tüketilebilen kalkan balığı; balıkçı tezgahlarının en değerli ve en pahalı ürünüdür. Kalkan balığının fiyatı, mevsime ve hava durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Kalkan Balığının Özellikleri
Kalkan balığı; deniz dibinde yaşayan, orta boyutlu, yassı, gözleri bedeninin sol tarafında bulunan, sağ tarafıyla deniz tabanında yatan bir balık türüdür. Gezici değildir, sürekli dipte yaşar. Bedeninin alt tarafı düzdür, derisi pulsuzdur. Etçil bir balıktır; kendisinden küçük balıklarla ve yengeçlerle beslenir. Ağırlığı 3 -10 kilogram arasında değişmektedir. Adını, biçim olarak benzediği kalkandan almaktadır. Üzerinde bulunan çiviye benzer kemiksi yapılar nedeniyle ‘çivili’ olarak da bilinmektedir.
Kalkan Balığı Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Avlaması oldukça zor olan ve bu nedenle az bulunan kalkan balığının fiyatı da, buna paralel olarak yüksek olmaktadır. Kalkan balığı, kilogramı 150 – 300 TL arası rakamlarda alıcı bulmaktadır.
Kalkan Balığı Nerelerde Avlanır?
Ülkemizdeki tüm denizlerde 20-70 metre derinlikte yaşamaktadır; özellikle Samsun, Ordu ve Sinop kıyılarında bol bulunur. Kalkan balığını avlamak için özel bir mevsim yoktur; tüm sezon boyunca, günün her saatinde avlanabilir.
Kalkan Balığının Faydaları Nelerdir?
Kalkan balığı, yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri içermesi nedeniyle, beyin sağlığı için son derece faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kalp sağlığı açısından son derece faydalıdır; kalp krizinin önlenmesinde etkilidir. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak bedenin ve cildin erken yaşlanmasını engeller. Diyabet ve astım hastalığına iyi gelmektedir. Kandaki yağ ve kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum sayesinde, özellikle çocuklarda kemik gelişimine destek olur. Bedenin enerjisini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalkan balığı, diğer balıklar gibi, depresyona da iyi gelmektedir. Kalkan balığında bulunan çeşitli mineraller ve vitaminler, hafıza gelişimini sağlar ve unutkanlığı azaltır. Kalkan balığı; içerdiği A vitamini ve fosfor nedeniyle, göz sağlığı için son derece önemli bir besindir.
Kalkan Balığı Ne Zaman Yenmelidir?
Kalkan balığı her mevsimde avlanabildiği için, istenildiği zaman yenebilir. Ancak Ocak, Şubat ve Mart ayları boyunca daha taze ve lezzetli olur.