Balıkçıların ‘denizlerin kraliçesi’ ya da ‘balıkların babası’ diye tanımladığı lüfer, lezzetiyle, adının hakkını vermektedir. Özel bir tadı vardır ve bu özelliğiyle Türk mutfağının baş köşesinde kendisine yer edinmiştir. Lüfer fiyatları, oldukça yüksektir; en bol bulunduğu dönemde bile, pahalı balıklar arasında yer almaktadır.
Lüfer Balığının Özellikleri
Lüfer; saldırgan, yırtıcı ve yamyam bir balık türüdür. Çok keskin dişleri vardır; diğer lüferler dahil tüm balıkları yer. Boyutuna göre farklı isimlerle anılmaktadır. Küçükten büyüğe göre; defneyaprağı, çinakop, kaba çinakop, sarıkanat, lüfer, kaba lüfer ve kofana adlarını alır. Sürüler halinde dolaşırlar ve soğuk sulardan ılık sulara doğru göç ederler. Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’nda, ülkemizde ise Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara’da yaşarlar. Genellikle kıyıya yakın bölgelerde ve körfezlerde yaşamlarını sürdürürler.
Lüfer Balığı Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Çok lezzetli ve besleyici bir balık olan lüferin fiyatı, avlanma miktarına ve tüketici talebine bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel olarak pahalı bir balık olduğunu söylemek mümkündür.
Lüfer Balığı Nerelerde Avlanır?
“Boğaz sularının sultanı” olarak adlandırılan lüfer, yaz aylarında, Ege Denizi’nden Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e geçer. Eylül ortasından sonra, yağlanmış olarak geri dönerler. Bu dönem, en lezzetli ve besleyici oldukları, bu nedenle avlanmaları için en uygun olan dönemdir. Lüferin, 1 Mayıs – 31 Ağustos tarihleri arasında avlanması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.
Lüfer Balığının Faydaları Nelerdir?
Lüfer, insan sağlığı için gerekli birçok vitamini ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Çok güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır; bu yönüyle zihin sağlığının dostudur. Omega 3 deposu olması nedeniyle, kalp ve damar hastalıklarını engeller, kalp krizini önler. Lüferde bulunan magnezyum, kalp ritmini düzenler. Yine kalp sağlığı için faydası bilinen potasyum içermektedir. Kemik gelişimi için son derece faydalı olan lüfer, özellikle çocuklar ve yaşlılar için, bulunmaz bir besin kaynağıdır. Depresyonu engeller. Hücre yenilemesini hızlandırır, yaşlanmayı geciktirir. İçerdiği selenyum, çok etkili bir antioksidandır; vücudun zararlı maddelerden arındırılmasına yardımcı olur, hücrelerin korunmasını sağlar. Selenyumun, bazı troid hastalıklarındaki faydası da bilinmektedir.
Lüfer Ne Zaman Yenmelidir?
Eylül ayından itibaren lüfer avı başlar; ancak Kasım ve Aralık ayları, iyice yağlanarak lezzeti artan lüferi tüketmenin en doğru zamanıdır.