İlginizi Çekebilir
hamsi
  1. Ana Sayfa
  2. Balık ve Deniz Ürünleri Fiyatları
  3. Çupra Fiyatları

Çupra Fiyatları

çupra

Çipura veya çupra olarak bilinen balık bir dip balığı olup, genellikle kumlu-çamurlu ortamda yaşayan ve ekonomik değeri yüksek olan bir balık türüdür. Çupra balığının eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Kontrolsüz avlanma gibi sebeplerle sayısı azalmış olan çupra balığı günümüzde balık çiftliklerinde üretilmektedir. Balık çiftliklerinde üretilen balıkların boyutu daha büyük olsa da lezzet olarak deniz balığı kadar lezzetli değildir.

Çupra balığı Türkiye’de, İsrail’de ve Yunanistan’da üretilen ve avlanan bir balık türüdür. Türkiye’de çoğunlukla Ege bölgesinde bulunan çupra balığı, genellikle 250-350 gram arasında bir ağırlığa sahiptir.

Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan çupra balığının diğer özellikleri şöyle sıralanabilir:

Çupra Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

  • Çupra balığı içerisinde bol miktarda A,B,C,D,E vitaminlerini barındırır. Aynı zamanda iyi bir protein, kalsiyum, demir kaynağıdır.
  • İçerisinde bulunan iyot, zekâ gelişimine katkı sağlar.
  • Omega-3 gibi yağları sayesinde vücuttaki kötü kolesterol oranını düşürür ve kalp krizi gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Balık, içerdiği yüksek protein ve besleyicilik özelliği itibariyle ideal bir sporcu besinidir. Diyette olanlar da uygun pişirme yöntemleriyle bolca balık tüketmelidir.
  • Balık tüketmek depresyonu önler.
  • İçerdiği yağ ve mineraller sayesinde, vücuttaki insülin dengesini sağlar ve diyabet riskini azaltır.
  • Çupra balığı, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
  • Balık tüketmek cilt ve saç sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir.
  • Balık tüketimi metabolizmayı hızlandırır.
  • Çupra balığı genellikle 20-30 cm arası boya sahiptir.
  • Çupra balığı içerdiği bol kalsiyum, fosfor oranı sayesinden kemik gelişimini destekler, eklem sağlığını korur.

 

Çupra Balığı Nasıl Pişirilmelidir?

Tüm balıklarda olduğu gibi çupra balığını da mevsiminde ve taze olarak tüketmek gerekir. Taze olan balığın gözleri ve derisi parlaktır.

Çupra balığını tavada, ızgarada, fırında, buğulamayla pişirebilirsiniz. Doğru pişirme yöntemiyle pişirilen balıktan alınan fayda da maksimum düzeyde olacaktır. Özellikle diyet yapanlar, sporcular, yaşlılar balığı kızartmaktan çok fırında pişirerek tüketmelidir. Kızartmak yerine çeşitli sebzelerle fırınlanarak pişirilen balık kesinlikle daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.

Çupra balığını tavada pişirecekseniz balıkları temizleyin, ardından balığı fileto şeklinde ikiye veya istediğiniz kadar parçaya ayırın. Üzerinde kesikler açın. Mısır unu-tuz karışımına batırın ve kızmış zeytinyağında altın sarısı renk alıncaya dek kızartın.

Fırında Çupra Pişirme Yöntemi:

Çupra balığını fırında pişirecekseniz balıkları temizleyin, ayıklayın ve ikiye ayırdığınız balıkların içine defneyaprağı, sarımsak ekleyin. Balıkları fırın kabına alın ve yanına patates, havuç, sarımsak, soğan ekleyin. Sebzeler sayesinde balık kokmadan pişecektir. Balığın üzerine zeytinyağı, limonsuyu, baharatlar(tuz, karabiber, kırmızı toz biber), sarımsak tozu(isteğe bağlı)  karışımından yaptığınız sosu dökün ve balığa yedirin. Balıkları önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk. kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Fırından aldığınız balıkların yanındaki sebzeleri rondodan geçirip püre haline getirerek balığın yanında mükemmel bir sos olarak da servis edebilirsiniz.

Izgarada Çupra Pişirme Yöntemi:

Çupra balığını ızgarada pişirecekseniz temizlediğiniz balıkları hazırlayacağınız sos ile marine edin. Sos için zeytinyağı, baharatlar, limon suyu ve sarımsak rendesini homojen şekilde karıştırın ve balığa yedirin. Marine ettiğiniz balıkları buzdolabında 2-3 saat bekletmeniz daha lezzetli bir sonuç verecektir. Sonra balıkları 15 dk. Arkalı önlü şekilde ızgarada pişirelim. Çupra balığını bol mevsim yeşillikleri, roka salatası ve limonla servis edelim.

Çupra Kilosu Ne Kadar?

Her yaştan insanın bolca tüketmesi gereken çupra balığı fiyatları, mevsimsel şartlara, balığın miktarına ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Peki çupra balığının kilosu ne kadar? Çupra balığı kilosu 30-40 lira arasındadır. Çupra fiyatları lezzeti ve etinin bolluğu göz önüne alındığında uygun fiyatlı bir balıktır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Yorum Yap

Yorum Yap