İlginizi Çekebilir
balık-tezgahı
  1. Ana Sayfa
  2. Balık ve Deniz Ürünleri Fiyatları
  3. Kolyoz Fiyatları

Kolyoz Fiyatları

kolyoz

Kolyoz balığı uskumrugiller familyasına ait ve ülkemizde sıkça tüketilen bir balık türüdür. Çoğu zaman uskumru balığı ile karıştırılsa da uskumru ile aynı değildir. Dünyada birçok yerde kolyoz balığı bulunur. Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde bolca kolyoz balığı bulunmaktadır. Görünüm olarak mavi sırtlı, gümüş karınlı olan kolyoz balıkları uskumru balığına göre oldukça büyüktür, gözleri iridir ve aynı zamanda beneklidir. Kolyoz balığı dünyada en çok İspanya’da bulunur.

 

Kolyoz Balığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

  • Kolyoz balığı yüksek ölçüde omega3 ve protein kaynağıdır. Omega3, insan vücudundaki tüm sağlıklı hücrelerin temel yapıtaşıdır ve vücutta üretilmez. Balık tüketerek vücuttaki omega3 dengesi sağlanır, vücut ve ruh sağlığı korunur.
  • 100 gramlık bir kolyoz balığında yaklaşık 158 kalori bulunur. 100 gram içinde 40 gram protein barındırır.
  • Yağ oranı düşük olan bir balıktır. Kolyoz balığı bol miktarda A, C, D vitaminleri ve kalsiyum içerir. Hamileler ve gelişme çağındaki çocuklar bolca kolyoz balığı tüketmelidir.
  • Kalorisi düşük bir balık tür olduğu için kolyoz balığını diyet listelerine de korkmadan ekleyebilirsiniz. Özellikle protein diyetleri için ideal bir balık türüdür. Sporcular da korkmadan kolyoz balığı tüketebilir.
  • Kolyoz balığı tadı uskumru balığına oranla daha yavandır. Tuzlama ve kızartma ile daha lezzetli bir balık olur.
  • Kolyoz balığı hamsi, kılıç balığı gibi küçük balıklarla beslenir.
  • Düzenli balık tüketimi kış hastalıklarından, tüm kanser tiplerinden, kalp damar rahatsızlıklarından ve diyabetten korumaktadır. Kalp riski oranını düşürmektedir.
  • Düzenli balık tüketimi metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini düzenler.
  • Düzenli balık tüketimi saç, cilt sağlığını korur. Cildin bağ dokularını güçlendirerek yaşlanmayı geciktirir.
  • Çin’de en çok tüketilen balık türü kolyoz balığıdır. Çin’de yapılan hafıza güçlendirici ve bağışıklık ilaçlarında da kolyoz balığı kullanılmaktadır. Bu nedenle Çinlilerin daha uzun ve sağlıklı yaşadığı düşünülmektedir.
  • Kolyoz balığı boy olarak 15-50 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 150 gram civarında olmaktadır.
  • Kolyoz balığının en lezzetli ve yağlı olduğu zaman dilimi ocak ayıdır. Bu aylarda tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kolyoz balığını muhteşem tadının yanında aynı zamanda şifa niyetine de tüketmenizi tavsiye ederiz.

 

Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir?

Kolyoz balığıyla kolyoz tava, buğulama, ızgara, pilaki, konserve gibi çeşitler yapabilirsiniz. Kolyoz balığı avlandıktan 4-5 saat sonrasında tüketime hazır hale gelmektedir. Kolyoz balığını pişirmek için kılçıkları temizlenerek maden suyunda bekletilmelidir. Ardından balıkları mısır unu-tuz karışımına batırarak kızgın yağda kızartabilirsiniz. Kolyoz balıklarını tereyağında kızartarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Kolyoz balığı tuzlama ile de mükemmel bir lezzet elde edilmektedir.

Kolyoz balığını ızgara yaparak tüketecekseniz madensuyunda marine ettiğiniz kolyoz balıklarını zeytinyağı, limon suyu ve baharatlar karışımında bekleterek lezzetlendirin. Ardından ızgarada kısık ve ağır ateşte pişirin. Kolyoz balıklarını yanında bol yeşillikli roka salatası, kızartılmış patates ve limonla servis edebilirsiniz.

Kolyoz balığı füme olarak da tüketilebilir, özellikle salatalara mükemmel bir lezzet katar.

Kolyoz balıklarını fırında domates, soğan, sarımsak, mantar sebzelerini yanına ekleyerek pişirebilirsiniz. Sebzeler sayesinde lezzetlenen kolyoz balığının yavan tadı da gitmiş olacaktır. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip birkaç dilim limon koyduktan sonra önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk. Arasında pişmesi yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun!

Kolyoz Balığının Kilosu Ne Kadar?

Kolyoz balığı fiyatları mevsimden mevsime, bölgeden bölgeye, hava şartlarına, av yasaklarına ve ithal edildiği yere bağlı olarak değişmektedir. Peki, kolyoz balığı kilosu ne kadar? Bu sene tezgahta kolyoz fiyatları ne olacak?  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Yorum Yap

Yorum Yap